×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prins Laurent kan nationale feestdag niet verpesten

  Prins Laurent kan nationale feestdag niet verpesten

  Zelfs koning Filip gooide vrijdagavond op het Vossenplein in de Brusselse wijk de Marollen zijn handen in de lucht op de tonen van de muziek. Het aanbod bij het zogenoemde volksfeest aan de vooravond van de nationale feestdag was divers en het koningspaar dat even na half tien zijn opwachting maakte, genoot met volle teugen van Get Ready en onder meer een saxofoonversie van Stromaes 'Alors On Danse'.


  Een feestnummer zal koning Filip nooit worden, maar hij zal toch met enige voldoening zijn stoel op het podium op het plein in de volksbuurt hebben ingenomen. Vijf jaar eerder zat hij er ook, naast zijn vader koning Albert die toen aan de laatste uren van zijn koningschap was begonnen. Bij publiek en politiek heerste veel twijfel of Filip wel geschikt was voor het koningschap, maar vijf jaar later zijn de bedenkingen verdwenen.

  De monarchie staat in Vlaanderen weliswaar nog altijd ter discussie, doch Filip heeft ook volgens Vlaamse media het ambt weer respect en aanzien gegeven. 'Filip heeft zich nog niet op één fout laten betrappen', stelde weekblad Knack in een vooruitblik op vijf jaar koningschap met verbaasde ondertoon vast. In zijn toespraak ter gelegenheid van de feestdag surfte de koning mee op de gevoelens van optimisme en vreugde die de nationale voetbalploeg bij het WK in Rusland had opgeroepen. 'Eendracht maakt macht', aldus Filip.

  Spelbederf

  Enkele uren later bleek vrijdag dat de Belgische wapenspreuk niet geldt voor de koninklijke familie zelf. Dissident prins Laurent liet weten bij de Raad van State in beroep te gaan tegen de strafkorting op zijn uitkering. Hij zou zaterdag wel gewoon op het feest verschijnen, en wilde het regeringsjubileum van zijn broer niet bederven, zei zijn advocaat. Maar het nieuws, waarmee ook een dag of wat gewacht had kunnen worden, had wel het effect van spelbederf. De interne strijd in de koninklijke familie, waar koning-emeritus Albert en zijn vrouw Paola ook weinig coöperatief zijn, is het enige vlekje op het blazoen van koning Filip.

  21 juli 2018 - 11:41