×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koningshuizen bedroefd om brand Notre Dame

  'We leven mee met de Parijzenaars en de Fransen'

  Koningshuizen bedroefd om brand Notre Dame

  Het Belgische koningspaar heeft dinsdagmorgen via sociale media gereageerd op de grote brand in de Parijse kathedraal Notre-Dame. “Eén van de grootste symbolen van de Franse geschiedenis en werelderfgoed is gisteren deels in vlammen opgegaan. Dit drama raakt ons allen. We leven mee met de Parijzenaars en de Fransen”, schreven koning Filip en koningin Mathilde.

  Zij waren niet de enigen die zich uitspraken. “Ik ben met mijn hele hart bij Parijs voor het verlies van het onschatbare architectonische en historische juweel. Op dit droevige ogenblik, betuig ik al mijn steun”, schreef groothertogin Maria Teresa van Luxemburg. Zij is beschermvrouw van een van de grote klokken van de Notre-Dame, de bourdon Marie.

  Pieter van Vollenhoven reageerde op Twitter op de verklaring van de Franse president Emmanuel Macron dat de door brand verwoeste kathedraal met vereende krachten herbouwd zal worden. “Gelukkig beschikken de Fransen ook over een grote expertise en ervaring op het terrein van restauraties”, aldus Van Vollenhoven. Hij weet waarover hij praat. Hij zet zich in Nederland al sinds jaar en dag in voor monumentenzorg en het Restauratiefonds.

  Herrijzen

  Het Spaanse koningspaar sprak de verwachting uit dat de kathedraal uit de as zal herrijzen. “Het Franse volk zal het herbouwen, ongetwijfeld opnieuw versnellen. En we zullen er zijn, de hele wereld is en zal met Frankrijk zijn”, schreven koning Felipe en koningin Letizia op sociale media.

  Het waren niet alleen de regerende vorstenhuizen die hun ontzetting deelden. De graaf van Parijs, die voor het koningshuis Orléans aanspraak maakt op de vacante Franse troon, uitte zijn diepe droefheid en grote ongerustheid “voor dit juweel van onze geschiedenis.” Prins Radu en zijn vrouw Margareta, hoofd van het Roemeense koningshuis, konden de brand met eigen ogen vanaf de kades langs de Seine aanschouwen. Zij zijn voor een bezoek in Parijs. In een schrijven aan president Macron betuigde ze haar steun en prees ze de inzet van de brandweer.

  Reacties kwamen ook van Reza Pahlavi, zoon van de laatste sjah van Iran wiens moeder keizerin Farah in Parijs woont. “Ik ben met heel mijn hart bij jullie”, schreef Reza aan het Franse volk. De Thaise Ubolratana, de oudste zus van koning Vajiralongkorn, zei zeer bedroefd te zijn “hoewel ik christen noch Française ben.” De Italiaanse prins Emanuele Filiberto plaatste een foto van de brandende kathedraal op Instagram. “Er zijn geen woorden. Zoveel verdriet en zoveel hoop”, schreef hij erbij.

  16 april 2019 - 13:13