×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koningin Paola verliest dierbare kunstvriend

  Jan Hoet op 77-jarige leeftijd overleden

  Koningin Paola verliest dierbare kunstvriend

  De Belgische kunstkenner Jan Hoet, in eigen land ook wel 'de kunstpaus' genoemd, is op 77-jarige leeftijd overleden. Hij was goed bevriend met koningin Paola, die hij vaak van advies voorzag op kunstgebied.


  Met Hoet kon Paola urenlang discussiëren over (moderne) kunst. Ook bespraken ze vaak welke kunstwerken de koningin het best kon aankopen. In juni vorig jaar was Paola nog bij de 77e verjaardag van Hoet, een speciale verrassing voor de kunstkenner. Bij die gelegenheid stelde Hoet zijn familie voor aan de koningin.

   

  Jan Hoet begeleidde de vrouw van koning Albert ook regelmatig bij bezoeken aan tentoonstellingen. Zo is in de documentaire 'De Stem van de Koningin' uit 2006 te zien dat de twee een bezoek aan de Biënnale van Venetië brengen. De van oorsprong Italiaanse Paola vertelt aan Hoet ondermeer wanneer ze geïnteresseerd raakte in kunst: ‘Doordat ik in Rome woonde, was ik daar overal omringd door kunst en geschiedenis. Zonder dat ik me er echt van bewust was. Er waren natuurlijk overal kerken en beelden uit de Italiaanse renaissance. En de Italiaanse renaissance is prachtig. Maar toen ik in België kwam… De Vlaamse primitieven openden voor mij een nieuwe wereld, totaal anders. Het was meer reëel, ik heb ook emotie ontdekt. De tederheid van Maria voor haar kind. En ook de stoffelijkheid.’

  27 februari 2014 - 11:10