×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koningin Mathilde voorziet verrijkende tijd voor Elisabeth

  Mathilde als voorbeeld voor haar dochter

  Koningin Mathilde voorziet verrijkende tijd voor Elisabeth

  De Belgische koningin Mathilde hoopt dat haar oudste dochter prinses Elisabeth voorlopig nog tijd en kans krijgt haar eigen leven te leiden. Dat zei de koningin in een gesprek met Belgische media aan het slot van haar VN-bezoek aan Mozambique. Het Nieuwblad publiceerde het vraaggesprek zaterdag.

  De 17-jarige Elisabeth studeert sinds afgelopen zomer aan het Atlantic College in Wales, waar eerder ook Willem-Alexander zijn middelbare schooltijd heeft afgemaakt. Het is een school met een zeer internationale groep leerlingen, die zich buiten schooltijd ook maatschappelijk actief moeten tonen. Voor Mathilde en het gezin is de afwezigheid van Elisabeth nog steeds wennen.

  “Het is een aanpassing voor ie-de-reen in ons gezin. Maar ik vind het vooral een verrijking voor haar. Ze studeert met leeftijdgenoten van over de hele wereld. Ze kan daar eerst genieten van een normaal leven, wat ik echt belangrijk vind. Een privéleven. Laat haar daar maar van profiteren. Ze is nog jong”, zei de koningin. Dat haar dochter zich ook buiten school inzet, heeft haar steun en instemming. “Elisabeth engageert zich in veel domeinen. Ik moedig haar daarin aan.”

  Capulana’s

  Koningin Mathilde was in Mozambique als pleitbezorger van de VN voor de duurzame ontwikkelingsdoelen. Haar aandachtsgebied zijn vooral vrouwen en kinderen, en de zorg dat zij gelijke kansen krijgen, toegang tot onderwijs en medische zorg, en gevrijwaard worden van geweld. De koningin voerde tientallen gesprekken, niet alleen met autoriteiten, maar ook met gewone dorpsbewoners.

  “Als ik een gesprek voer met authentieke mensen, vergeet ik alles wat er om me heen gebeurt. Daar speelt mijn verleden als logopediste en mijn opleiding als psychologe een rol in. We hebben twee oren en één mond. Wat ik bedoel: we moeten dubbel zo hard luisteren als praten. Als iedereen dat zou doen, raken de problemen opgelost”, aldus Mathilde.

  Tijdens haar visite werd ze keer op keer verwelkomd met dans en zang, en kreeg ze prachtige omslagdoeken – capulana’s – als geschenk. “Ik ga ze eerst tonen aan mijn kinderen en echtgenoot. En hen vertellen dat dit hoorde bij de hartelijke ontvangst bij elk bezoek. En dat er altijd werd gedanst - bij 30 graden. Ondanks de warmte hadden de mensen energie te over. Er deden zowel jongens als meisjes mee. Een mooie boodschap dat iedereen gelijkwaardig is, wat enkele jaren geleden hier nog niet zo was.”

  9 februari 2019 - 15:31