×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Harry en Meghan aan de slag

  Door Marc van der Linden

  De eerste klap is een daalder waard. Als het waar is dat Harry en Meghan voor hun eerste optreden als sprekers bijna een miljoen euro hebben gekregen, dan hebben ze dat heel goed onderhandeld. Elk bedrijf dat dit paar inhuurt krijgt publiciteit, maar het eerste het meeste. In dit geval was het de financiële instelling…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koningin Fabiola had hechte band met Franco

  Relatie tussen Belgische vorstin en Spaanse dictator onderzocht

  Koningin Fabiola had hechte band met Franco

  De onlangs overleden Belgische koningin Fabiola was een 'marionet in het politieke spel' van de Spaanse dictator generaal Francisco Franco. Dat meent althans de historica Anne Morelli die op basis van archiefonderzoek een boek heeft geschreven over de relatie tussen Franco en het Belgische koningspaar in de jaren zestig en zeventig. Het boek De marionet en de dictator verschijnt op 3 maart.


  Morelli had voor haar onderzoek toegang tot het persoonlijk archief van de in 1975 gestorven caudillo, en tot het archief van het Koninklijk Paleis in Madrid, meldt vrijdag Het Nieuwsblad. In die archieven bevinden zich tal van brieven, kattebelletjes en telegrammen. Die getuigen aldus Morelli van een veel grotere affectie voor Franco dan tot nu toe werd aangenomen.

  "Fabiola en Boudewijn waren nauw bevriend met Franco. Ze zagen een zielsverwant in hem", aldus de historica van de Université Libre de Bruxelles (ULB). Franco zocht met zijn regime toenadering tot Europa. "Ondanks de gruwelijke repressie wilde hij Spanje tonen als een normaal land dat thuishoorde tussen de Europese democratieën. Het huwelijk van de Spaanse Fabiola met Boudewijn in 1960 paste mooi in die opzet. Het was bewijs dat een van de zes stichtende leden van de Europese Gemeenschap zijn regime had erkend."

  Correspondentie

  "Uit de correspondentie blijkt dat koning Boudewijn al een goede verstandhouding met de dictator had, nog voor Fabiola in beeld kwam. Vanaf zijn troonsbestijging in 1951 voerde hij een briefwisseling, al ging het toen nog veelal om het protocol tussen twee staatshoofden. Na zijn kennismaking met Fabiola werden de mededelingen persoonlijker en frequenter", aldus Morelli in het Nieuwsblad.

  Boudewijn en Fabiola gingen sindsdien geregeld op vakantie naar Spanje, en werden daarbij in de watten gelegd. Voor de gastvrijheid werd uitvoerig bedankt. "De koning sprak Franco aan met 'Beste generaal' en tekende met 'Uw toegenegen Boudewijn'. Hij en Fabiola feliciteerden de leider de ene keer met de verjaardag van de staatsgreep die hem aan de macht bracht. De andere keer baden ze voor hem of stuurden ze wensen ter ere van de grootsheid van Spanje."

  20 februari 2015 - 10:17