×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koning Filip staat voor zware opgave

  "De tijd is gekomen om inspanningen van voorbije tijd te verzilveren"

  Koning Filip staat voor zware opgave

  Koning Filip zal al zijn creativiteit moeten aanspreken om de stukgelopen zoektocht naar een federale regering nieuw leven in te blazen.


  De Belgische koning heeft echter weinig speelruimte en aan beide kanten van de taalgrens, in Vlaanderen en Wallonië, tonen de belangrijkste partijen geen interesse om met elkaar in zee te gaan.

  Koning Filip gaat maandag weer in conclaaf. In zijn recente nieuwjaarstoespraak spoorde hij de politiek aan eens haast te maken met de regeringsvorming. De parlementsverkiezingen waren immers al vorig jaar mei en de vorige regering struikelde al eind 2018. “De tijd is gekomen om de inspanningen van de voorbije acht maanden te verzilveren, exclusieven te laten vallen en eindelijk een volwaardige regering te vormen”, zei de koning eind januari bij een ontvangst in het paleis.

  Die aansporing was vooralsnog aan dovemansoren gericht. Afgelopen vrijdag gaf ‘koninklijk opdrachthouder’ minister Koen Geens zijn pogingen op om met name de Waalse socialisten en Vlaamse nationalisten tot elkaar te brengen.

  Het is niet duidelijk welke opties er voor Filip nog over zijn. Wellicht kan hij zijn vader koning Albert nog om een suggestie vragen wanneer beiden elkaar maandag zien in de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Laken, waar Filip, Mathilde, Albert en Paola een mis bijwonen ter ere van de overleden leden van de koninklijke familie.

  16 februari 2020 - 14:08