×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koning Filip neemt nationaal defilé af

  Op Belgische feestdag

  Koning Filip heeft dinsdagmiddag op het Paleizenplein voor het Koninklijk Paleis in Brussel het nationaal defilé afgenomen ter gelegenheid van de Belgische nationale feestdag. Aan de koning trokken eerst vertegenwoordigers van de strijdkrachten voorbij, en daarna onder meer politie, brandweer en andere civiele hulpdiensten. De luchtmacht kleurde de hemel boven Brussel in de kleuren van de Belgische driekleur: zwart-geel-rood.


  Filip werd op het erepodium vergezeld door koningin Mathilde. Ook de vier koningskinderen Elisabeth, Gabriël, Emmanuel en Eléonore waren aanwezig. Van de koninklijke familie waren traditiegetrouw verder ook prinses Astrid, prins Lorentz, prins Laurent en prinses Claire present. Op de genodigdentribune ontbraken de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois en de Vlaamse parlementsvoorzitter. De andere landsdelen waren wel vertegenwoordigd.

  Voor het koningspaar staat dinsdag nog een optreden op de agenda. Aan het einde van de avond is er vuurwerk, dat vanaf het Paleizenplein wordt bekeken. Daarna begint voor de koninklijke familie de zomervakantie en gaat het Brusselse paleis enkele weken open voor het publiek.

  Albert en Paola afwezig

  Belgische media hebben dinsdag kritiek geuit op de afwezigheid van koning Albert II en koningin Paola op de nationale feestdag. "De koning distantieert zich duidelijk van zijn zoon koning Filip", aldus historicus en koningshuiskenner Mark Van den Wijngaert bij de VRT. "Het is een breuk met de traditie."

  Volgens Mario Danneels in het weekblad Story is de op 21 juli 2013 teruggetreden koning Albert wel degelijk uitgenodigd om te komen. "Het is een bewuste keuze, twee koningen op de tribune vinden ze te veel van het goede. Het is de beslissing van Albert en Paola zelf om op de achtergrond te blijven en afstand te houden. Want ze worden wel telkens gevraagd om activiteiten of festiviteiten in familieverband bij te wonen", aldus een zegsman aan Story.

  Recalcitrant

  De verwachting was dat Albert en Paola, die ook in 2013 en 2014 ontbraken, nog wel aanwezig zouden zijn, zoals ook koningin-weduwe Fabiola na het overlijden van haar man koning Boudewijn twintig jaar lang trouw kwam opdagen bij alle belangrijke nationale gebeurtenissen, inclusief het nationaal defilé. Ook toen ze met de dood werd bedreigd.

  Van den Wijngaert wees erop dat Filip tegen de verwachting in sinds zijn aantreden meer problemen heeft gekend met zijn vader Albert dan met zijn vaak recalcitrante broer prins Laurent. Van die laatste werd verwacht dat hij dwars zou liggen, zoals hij dat ook zonder Albert had gedaan, maar dat is niet gebeurd. "Filip heeft hem taken gegeven, dat heeft geholpen."

  21 juli 2015 - 22:24