×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Delphine eist DNA-onderzoek koning Albert

  Kunstenares beweert dat oud-koning haar biologische vader is

  Delphine eist DNA-onderzoek koning Albert

  Kan de Belgische koning Albert II gedwongen worden DNA af te staan om te bepalen dat hij een buitenechtelijke dochter heeft? Over die vraag begint dinsdag een unieke rechtszaak in Brussel, die is aangespannen door Delphine Boël (46), een kunstenares die beweert dat Albert haar biologische vader is.


  Al jaren vecht Boël om erkenning door Albert, maar zij stuit telkens op een muur van onwil. In juni vorig jaar eiste zij dat Albert DNA zou afstaan, maar toen was hij nog zittend koning en volgens de wet 'onschendbaar'. Kort daarna trad Albert echter plots af ten gunste van zijn zoon Filip, en nu kan een juridische procedure niet meer worden tegengehouden.

  Delphine Boël is de wettige dochter van de Waalse industrieel Jacques Boël en barones Sybille de Selys Longchamps, die in de jaren zestig een buitenechtelijke relatie met toen prins Albert had. Daaruit zou Delphine geboren zijn, maar zij werd door Jacques Boël – die ook bevriend was met Albert – als zijn dochter erkend. Het vermeende vaderschap van Albert lekte in 1999 uit en sindsdien stelt Delphine alles in het werk om te bewijzen dat Albert haar vader is.

  Op meer is zij niet uit, zegt ze. Het gaat niet om geld. "Elk mens heeft recht op zijn identiteit". De vrouw zegt ernstige hinder te ondervinden van tegenwerking door het hof, dat haar zelfs op een soort 'zwarte lijst' geplaatst zou hebben. Ze heeft herhaaldelijk maar vergeefs geprobeerd met Albert in contact te komen.

  Maar van erkenning van zijn vaderschap wil hij niets weten. Delphine houdt, evenals haar moeder, echter vol dat Albert de vader is. Probleem is dat Jacques Boël – die in 1978 van haar moeder scheidde – wettig haar vader is. Lang weigerde ook Boël een DNA-test, maar onlangs ging hij toch akkoord. Vorige week kwam het resultaat: Boël kan niet de biologische vader van Delphine zijn.

  Dus ligt de druk nu weer geheel op Albert, "want iemand kan nu eenmaal geen twee vaders hebben'', zegt Delphine's advocaat, mr. Alain De Jonge. De rechtszaak zal naar verwachting maanden gaan duren.

  22 september 2014 - 16:35