×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Bewaking Belgische prins Emmanuel roept discussie op

  Kosten te hoog voor lokale politieeenheid

  Bewaking Belgische prins Emmanuel roept discussie op

  De politie in Leuven kan niet instaan voor de bewaking van de 8-jarige prins Emmanuel, een van de kinderen van de Belgische koning Filip en koningin Mathilde. Kamerlid Theo Francken (N-VA) heeft dit gezegd tijdens een begrotingsdebat.


  Francken, zelf burgemeester van Lubbeek, vindt dat het niet de bedoeling kan zijn dat lokale zones de beveiliging op zich moeten nemen, terwijl de federale politie daarvoor een veel hogere vergoeding krijgt via het Detachement bij de Koninklijke paleizen.

  Na dreigementen aan het adres van prinses Elisabeth enkele weken terug, is de bewaking opgevoerd. Francken noemde dit maandagavond in het parlement ''evident'', maar voegde daaraan toe dat de regio Leuven niet van plan is daar op in te gaan, omdat de federale politie voldoende bemand zou zijn. Een van de broertjes van Elisabeth, Emmanuel, gaat naar school in deelgemeente Kessel-Lo.

  Er bestaat volgens de N-VA'er een reële mogelijkheid dat nabijgelegen regio's moeten meebetalen. Francken vindt dat echter niet kunnen. Hij merkt daarbij op dat de federale toelage voor de beveiliging van 'een handvol mensen' 17,4 miljoen euro bedraagt en dat daarbij 135 agenten betrokken zijn. "Wij moeten het doen met 1,6 miljoen euro voor 45.000 inwoners", zei hij. "Het kan niet zijn dat lokale zones de beveiliging moeten overnemen terwijl andere budgetten daarvoor tien keer zo groot zijn.''

  17 december 2013 - 11:59