×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • 5 jaar Filip op een rimpelloos parcours

  5 jaar Filip op een rimpelloos parcours

  Koning Filip zit zaterdag 21 juli precies vijf jaar op de Belgische troon. Veel vertrouwen in zijn capaciteiten was er aanvankelijk niet, toch doorloopt hij tot op heden een vrijwel rimpelloos parcours.


  De toen 53-jarige koning Filip bestijgt de troon in 2013, in opvolging van zijn vader koning Albert. Die kondigde zijn aftreden die zomer aan. Albert was daarmee de eerste Belgische vorst die vrijwillig afstand deed van de troon.

  Niet iedereen heeft er vertrouwen in wanneer Filip zijn vader opvolgt. Dit ondanks zijn succesvolle schoolcarrière – een diploma van de Koninklijke Militaire School, gevolgd door het Trinity College in Oxford en een master politieke wetenschappen aan de universiteit van Stanford. Als kroonprins was zijn imago niet altijd positief en was er een soort wantrouwen in zijn capaciteiten. Maar dat is de laatste vijf jaar fors bijgestuurd, zegt rector van de Antwerpse Universiteit, historicus en monarchiespecialist Herman Van Goethem. "Hij heeft een rimpelloos parcours gelopen. Flip speelt zijn rol perfect, ook tijdens de regeringsvorming van 2014", zegt Van Goehtem tegen persbureau Belga. Alleen zijn familie, de wispelturige broer Laurent en afwezige, soms tegendraadse ouders Albert en Paola, lijken voor rimpels te zorgen.

  Iets stijver

  Kamerlid en monarchiespecialist Peter Buysrogge zegt over de huidige vorst: "Hij gedraagt zich low profile, ook wat het innemen van politieke standpunten betreft. Albert II was flamboyanter, hij is misschien iets stijver, maar dat bedoel ik zonder oneerbiedig te willen zijn." Zijn partij N-VA blijft wel moeite te hebben met de monarchie op zich, herhaalt Buysrogge, maar "tot nog toe zijn er inderdaad nog geen ongelukken gebeurd".

  De Belgische koning heeft volgens Van Goethem zijn rol niet alleen in de politiek, maar ook op het publieke domein helemaal gevonden. "Hij is misschien niet de meest vlotte, maar dat hoeft ook niet, want er is koningin Mathilde. Zij is zeer sterk, altijd goed voorbereid. Ze stelt altijd de juiste vragen. Je moet hen echt samen als een eenheid zien." Tijdens economische missies of staatsbezoeken spelen zij "perfect" hun rol: "ze faciliteren en openen deuren."

  De toespraken van het paleis zijn daarin belangrijk. "Filip kiest zijn thema's goed. Hij heeft het steevast over de samenleving in de zin van tolerantie, verdraagzaamheid en solidariteit. Dat sluit dan aan bij de bezoeken die Mathilde doet. Zij kiest sociale projecten, vaak met kinderen, ook in het buitenland."

   

  19 juli 2018 - 15:15