Zweeds koningspaar volgens brief doelwit bomaanslag

De Zweedse politie heeft donderdag een brief in handen gekregen waarin de ‘Anders Behring Breivik Sympathie Groep Noord-Europa’ laat weten een om precies 17.00 uur een krachtige bom tot ontploffing te brengen tijdens het jubileumbezoek van koning Carl XVI Gustaf aan Karlstad later op de dag. De handgeschreven dreigbrief is bezorgd bij de krant NWT, die meteen de politie inschakelde. ''Hopelijk gaat het gewoon om een idioot”, aldus woordvoerder Rolf Sanberg van de politie tegenover NWT.

Koning Carl Gustaf en koningin Silvia bezoeken ter gelegenheid van het 40-jarig regeringsjubileum van de koning dit jaar alle 21 Zweedse provincies. Het koningspaar heeft er inmiddels 13 bezocht en is donderdag in Värmland. Aan het slot van het bezoek houdt de koning in Karlstad een korte toespraak. Die plannen zijn volgens de politiewoordvoerder naar aanleiding van de dreigbrief niet gewijzigd.

De groep dreigt een soortgelijke bom te gebruiken als de Noorse massamoordenaar Breivik op 22 juli 2011 gebruikte in de regeringswijk in Oslo, voordat hij op het eiland Utøya tientallen jongeren neerschoot.

De Zweedse koning bezocht eerder op donderdag een sportvisschool in Forshaga. Daar oefende hij op het droge met een vissimulator. Zijn echtegenote koningin Silvia keek toe. Het Zweedse koningspaar bezocht donderdag eveneens een galerie in Borgvik, een dorpje met ongeveer 175 inwoners. In de galerie Sliperiet bekeek het koningspaar onder meer foto's van Nick Brandt, voornamelijk wilde dieren in Afrika fotografeert.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen