Willem-Alexander verbreekt banden met zakenman

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima maakten tijdens hun huwelijksreis gebruik van het jacht van de omstreden zakenman Joep van den Nieuwenhuijzen. Dat staat vermeld in een ongeautoriseerde biografie die vandaag verschijnt. De zakenman, bekend als ‘bedrijvendokter’ en man van een telg van het Van der Valk concern, is momenteel in opspraak wegens faillissementsfraude, valsheid in geschrifte, omkoping en meineed. Diverse van zijn bedrijven raakten failliet nadat geld werd doorgesluisd naar andere vennootschappen. Toen Willem-Alexander en Máxima in 2004 door het toenmalige kabinet werden geïnformeerd over de reputatie en positie van Van den Nieuwenhuijzen, ‘is er geen contact meer geweest,’ zo schrijft de RVD vandaag.

‘Ze hebben een deel van hun huwelijksreis doorgebracht op zijn schip Blue Gold,’ schrijft Philip de Witt Wijnen, auteur van ‘Joep! Van held tot hoofdverdachte’.
Normaal gesproken zou de Rijksvoorlichtingsdienst geen uitspraken doen over privéreizen, zo melden zij op de website. Omdat deze informatie al eerder in de media is geweest, reageert de RVD alsnog. ‘De huwelijksreis is privé en derhalve de (hoogte van de) eventuele betalingen ook,’ schrijven zij op de website van het Koninklijk Huis. Dat prins Willem-Alexander op Curaçao de golfbaan van Van den Nieuwenhuijzen opende, heeft daar dan ook niets mee van doen. Dat was bijna een jaar van tevoren en de prins ‘is hiervoor destijds niet gevraagd door de heer Van den Nieuwenhuijzen’. Op uitdrukkelijk verzoek van de Eilandraad is de prins gevraagd de opening te verrichten.

Het is geen uitzondering dat de Koninklijke Familie ingaat op aanbiedingen als deze. De koningin ging in het verleden ook in op het gebruik van een jacht, een ‘vriendelijk aanbod’ van Freddy Heineken.