Placeholder

WA over Mozambique: ‘Wij zijn mensen, mensen maken fouten’

Prins Willem-Alexander heeft een ‘inschattingsfout’ gemaakt in de ontwikkelingen rond de aankoop van zijn vakantiehuis in Mozambique. “Maar goed, wij zijn mensen, en mensen maken fouten”, zegt hij in het interview met het toekomstige koningspaar van de NOS en RTL Nieuws.

Enkele jaren geleden ontstond grote ophef naar aanleiding van de keuze van het prinselijk paar voor het vakantiehuis in het Afrikaanse land. Waar het precies misging, vindt de toekomstige koning moeilijk te zeggen. “Het is een proces dat zich ontvouwt. Je leert ervan dat het, ook als de intenties goed zijn en er in objectieve zin niets mis is, toch nog niet goed hoeft te zijn.”

Op een zeker moment kwam het huis tussen het werk van het stel en Nederland in te staan. “Ons werk voor Nederland en in Nederland was niet meer relevant op dat moment. Ik denk dat ik op dat moment de inschattingsfout maakte te lang te blijven vasthouden aan de positieve kanten van het verhaal en objectief te willen laten zien dat er niks mis mee was.”

Waarschuwing

Zijn omgeving zorgde ervoor dat de zaak niet compleet uit de hand liep door hem op tijd te waarschuwen, geeft de prins toe. “Daar is zo’n omgeving ook voor. Ik denk dat we daar heel veel van geleerd hebben en dat het ook een deel van de vorming is geweest in onze voorbereiding op het koningschap.”

De prins kan overigens niet beloven dat hij nooit meer in de fout zal gaan. “Ik zal ook in de toekomst fouten blijven maken”, stelt hij. “Het is niet erg als mensen fouten maken. Je moet ervan leren en ervoor zorgen dat het niet weer gebeurt.”