×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Vol programma voor Filip op 21 juli

  Inspannende dag voor nieuw koningspaar

  Vol programma voor Filip op 21 juli

  De Belgische regering heeft dinsdag het definitieve programma bekendgemaakt voor 21 juli, zowel de nationale feestdag als de dag waarop koning Albert troonsafstand doet. Er is geschoven met de tijden van de gebruikelijke activiteiten om ruimte te maken voor de plechtigheden van de troonswisseling. Dat betekent wel dat koning Filip en koningin Mathilde een bijzonder lange en inspannende dag tegemoet gaan.


  De nationale feestdag begint zoals gebruikelijk met een Te Deum, een katholieke dankdienst in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal van Brussel. Deze wordt dit keer al om 9.00 uur gehouden. Vervolgens vindt om half elf in het Koninklijk Paleis van Brussel de ondertekening van de troonsafstand plaats door koning Albert II.

  Op dat moment is zijn oudste zoon niet automatisch de koning. Daarvoor is het nodig dat hij eerst de eed aflegt voor Kamer en Senaat. Dat gebeurt om 12.00 uur. In de tussentijd, zo luidt de Belgische grondwet, neemt de federale regering het koninklijk gezag waar. Na de eedaflegging worden saluutschoten afgevuurd en om 13.00 uur verschijnt het nieuwe koningspaar op het paleisbalkon.

  Geen speciaal feest

  Koning Filip gaat daarna naar de zogenoemde Congreskolom, een standbeeld van de op 21 juli 1831 aangetreden eerste koning der Belgen Leopold I. Daar bevindt zich het graf van de Onbekende Soldaat. De koninklijke familie maakt zich vervolgens op voor het dit keer pas om 17.00 uur beginnende militair en burgerlijk defilé op het Paleizenplein. Filip heeft dan al eerder de burgerlijke en militaire troepen geïnspecteerd.

  De dag is daarmee nog niet ten einde. Speciale feesten zoals in Nederland zijn er niet. Het koningspaar gaat om 19.00 uur een kijkje nemen bij de manifestaties in het tegenover het paleis gelegen Warandepark om de dag om 23.00 uur af te sluiten met het kijken naar het traditionele vuurwerk.

  10 juli 2013 - 09:43