Placeholder

Vol programma voor Filip op 21 juli

De Belgische regering heeft dinsdag het definitieve programma bekendgemaakt voor 21 juli, zowel de nationale feestdag als de dag waarop koning Albert troonsafstand doet. Er is geschoven met de tijden van de gebruikelijke activiteiten om ruimte te maken voor de plechtigheden van de troonswisseling. Dat betekent wel dat koning Filip en koningin Mathilde een bijzonder lange en inspannende dag tegemoet gaan.

De nationale feestdag begint zoals gebruikelijk met een Te Deum, een katholieke dankdienst in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal van Brussel. Deze wordt dit keer al om 9.00 uur gehouden. Vervolgens vindt om half elf in het Koninklijk Paleis van Brussel de ondertekening van de troonsafstand plaats door koning Albert II.

Op dat moment is zijn oudste zoon niet automatisch de koning. Daarvoor is het nodig dat hij eerst de eed aflegt voor Kamer en Senaat. Dat gebeurt om 12.00 uur. In de tussentijd, zo luidt de Belgische grondwet, neemt de federale regering het koninklijk gezag waar. Na de eedaflegging worden saluutschoten afgevuurd en om 13.00 uur verschijnt het nieuwe koningspaar op het paleisbalkon.

Geen speciaal feest

Koning Filip gaat daarna naar de zogenoemde Congreskolom, een standbeeld van de op 21 juli 1831 aangetreden eerste koning der Belgen Leopold I. Daar bevindt zich het graf van de Onbekende Soldaat. De koninklijke familie maakt zich vervolgens op voor het dit keer pas om 17.00 uur beginnende militair en burgerlijk defilé op het Paleizenplein. Filip heeft dan al eerder de burgerlijke en militaire troepen geïnspecteerd.

De dag is daarmee nog niet ten einde. Speciale feesten zoals in Nederland zijn er niet. Het koningspaar gaat om 19.00 uur een kijkje nemen bij de manifestaties in het tegenover het paleis gelegen Warandepark om de dag om 23.00 uur af te sluiten met het kijken naar het traditionele vuurwerk.