Vader van prinses Mathilde overleden

Graaf Patrick d’Udekem d’Acoz, de vader van de Belgische prinses Mathilde is donderdagochtend op 72-jarige leeftijd overleden. Het overlijden komt niet als een verrassing, aangezien hij de laatste maanden ernstig ziek was. Prinses Mathilde week de afgelopen dagen geen moment van de zijde van haar vader, met wie zij een zeer innige band had.

Eind maart van dit jaar werd de Graaf in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht opgenomen waar hij korte tijd later in een coma belandde. Waarschijnlijk heeft hij een hersenbloeding gehad, maar dat is nooit bevestigd. Enkele dagen voordat prinses Mathilde beviel van haar jongste dochter Eléonore liet ze nog weten dat het iets beter ging met haar vader, maar dat hij nog steeds in coma lag.

Volgens de Belgische krant ‘Het Nieuwsblad’ had prinses Mathilde een hechte band met haar vader, en was zij echt zijn oogappel. De geboorte van haar vierde kindje op 16 april noemde zij ‘een groot geschenk voor de gehele familie’. Enkele dagen later ontwaakte Patrick uit zijn coma. Maar hij is er nooit meer helemaal bovenop gekomen.
Een aantal dagen voor de dood van de graaf vertelde zijn broer Raoul d’Udekem d’Acoz aan Het Nieuwsblad: ‘Een week geleden is de toestand van mijn broer plots erg snel weer achteruit gegaan. Ik heb hem enkele dagen geleden nog bezocht. Spreken ging toen helemaal niet meer. Iedereen besefte toen dat het nog slechts een kwestie van dagen was.’ Vanaf dat moment was de familie constant aanwezig aan het sterftebed, waar hij vervolgens donderdagochtend overleed.
Patrick d’Udekem d’Acoz werd in het Belgische Ukkel geboren op 28 april 1936, en groeide op in Proven (West-Vlaanderen). Hij stortte zich op zijn studie landbouwkundige om later in de provincie Luxemburg in de bosbouw aan de slag te gaan. Hij had een eigen bosbouw bedrijf vlakbij Bastenaken. In 1971 trouwde d’Udekem d’Acoz met gravin Anne Komorowski uit Polen, zij werkte als verpleegster in Brussel. Het stel kreeg vijf kinderen, waarvan prinses Mathilde de oudste was. Ze woonden in het Kasteel van Losange in Bastenaken. Patrick D’Udekem d’Acoz was ook erg politiek ingesteld. Hij werd burgemeester van Villers-la-Bonne-Eau, later werd hij gemeenteraadslid van de stad Bastenaken en provincieraadslid van de provincie Luxemburg. Hij was ook ere-reserve luitenant-kolonel bij de luchtmacht en consulair rechter aan de handelsrechtbank in Neufchâteau. Het gelukkige gezin d’Udekem d’Acoz kreeg een groot drama te verwerken toen de jongere zus van Mathilde, Marie-Alix samen met haar grootmoeder bij een verkeersongeluk om het leven kwam. Volgens ingewijden sleurde Patrick zijn gezin op dat moment door deze crisis. Dit zorgde voor een zeer hechte band tussen Mathilde en haar vader.

De vader van Mathilde had ook twee broers, Henri en Raoul, met wie hij de laatste jaren in onmin leefde na een ruzie over een erfenis en bouwvergunning. Ze stonden zelfs tegenover elkaar in de rechtbank. Het meningsverschil tussen de drie broers werd breed uitgemeten in de media. In een interview met de Belgische televisie zei Patrick dat hij zelfs door zijn broer Henri met de dood werd bedreigd. De ruzie zou echter zijn bijgelegd. Henri zei een aantal maanden geleden nog tegen een Belgische krant dat hij zeer teleurgesteld was dat deze ruzie zolang heeft moeten duren: ‘Patrick en ik zijn veel mooie jaren kwijtgeraakt door ons stomme geruzie. En daar heb ik – echt waar – veel spijt van.’

Het is nog niet bekend wanneer de begrafenis van graaf Patrick d’Udekem d’Acoz zal plaatsvinden. Voor prinses Mathilde en prins Filip is dit een uiterst verdrietige periode. Zij hebben dan ook een aantal geplande openbare activiteiten voorlopig uitgesteld.

Foto: Royalty