Placeholder

Uitbreiding grafkelder Oranjes begonnen

In de Nieuwe Kerk in Delft is woensdag het startsein gegeven voor de restauratie die in totaal 3 jaar zal duren. Gelijktijdig met de restauratie wordt de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk opnieuw ingericht. De crypte is bijna vol en door de herinrichting ontstaat meer ruimte in de kelder.

Het is efficiënt om de herinrichting en de restauratie te laten samenvallen. Wie op een andere plek in de crypte komen te rusten en hoeveel de herinrichting kost, is niet bekend. Premier Mark Rutte heeft de Kamer al eerder ingelicht over de herinrichting van de grafkelder. Hier zijn door de eeuwen heen leden van de Oranjefamilie en het koningshuis bijgezet, van Willem van Oranje tot prins Bernhard.

In de kerk staan al steigers. Er wordt een beschermconstructie geplaatst boven het grafmonument van Willem van Oranje. Woensdag ging de restauratie van start met een bijeenkomst voor de pers. Sander Bersee, directeur Cultuur Erfgoed bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, gaf woensdagochtend samen met Arjan Plaisier (scriba van de Protestantse Kerk in Nederland) de aftrap van de werkzaamheden.