Placeholder

Timing koning Albert is verrassend

Voor koningshuisdeskundige Wim Dehandschutter van Het Nieuwsblad is het geen verrassing dat koning Albert ermee gaat stoppen, maar de timing is dat wel. "Ik was al bezig met artikelen over het aftreden. Het zat eraan te komen, maar zo snel al, dat is een verrassing. We hielden er rekening mee dat Albert op 21 juli (nationale feestdag) zijn aftreden zou aankondigen om op 15 november (Koningsdag) daadwerkelijk te abdiceren", vertelt Dehandschutter aan BuzzR.

Dat Albert abdiceert is uniek in de Belgische geschiedenis. De enige koning die eerder voor zijn overlijden aftrad, was Leopold III maar dat ging niet bepaald vrijwillig. Leopold III gaf in 1951 het stokje over aan Boudewijn omdat er grote onrust was ontstaan over de rol van de Belgische vorst in de Tweede Wereldoorlog. Albert is daardoor de eerste koning die vermoedelijk uit eigen beweging afstand doet van de troon. De inspiratie komt volgens Dehandschutter duidelijk van prinses Beatrix en de afgetreden paus Benedictus. Zowel koningin Paola als prins Filip vergeleken de paus dit jaar al eens met hun man en vader.

De reden van het abdiceren zou dan ook vooral moet worden gezocht in de gezondheidssfeer. "De gezondheid van Albert is verslechterd. Hij is vermoeid, heeft het aan zijn hart en heeft last van een hernia. Al zal het ook meespelen dat er volgend jaar weer verkiezingen aankomen die beloven weer een lange formatie met zich te brengen. Dat is natuurlijk geen fijn vooruitzicht."