×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Timing koning Albert is verrassend

  Er werd rekening gehouden met 21 juli

  Timing koning Albert is verrassend

  Voor koningshuisdeskundige Wim Dehandschutter van Het Nieuwsblad is het geen verrassing dat koning Albert ermee gaat stoppen, maar de timing is dat wel. "Ik was al bezig met artikelen over het aftreden. Het zat eraan te komen, maar zo snel al, dat is een verrassing. We hielden er rekening mee dat Albert op 21 juli (nationale feestdag) zijn aftreden zou aankondigen om op 15 november (Koningsdag) daadwerkelijk te abdiceren", vertelt Dehandschutter aan BuzzR.


  Dat Albert abdiceert is uniek in de Belgische geschiedenis. De enige koning die eerder voor zijn overlijden aftrad, was Leopold III maar dat ging niet bepaald vrijwillig. Leopold III gaf in 1951 het stokje over aan Boudewijn omdat er grote onrust was ontstaan over de rol van de Belgische vorst in de Tweede Wereldoorlog. Albert is daardoor de eerste koning die vermoedelijk uit eigen beweging afstand doet van de troon. De inspiratie komt volgens Dehandschutter duidelijk van prinses Beatrix en de afgetreden paus Benedictus. Zowel koningin Paola als prins Filip vergeleken de paus dit jaar al eens met hun man en vader.

  De reden van het abdiceren zou dan ook vooral moet worden gezocht in de gezondheidssfeer. "De gezondheid van Albert is verslechterd. Hij is vermoeid, heeft het aan zijn hart en heeft last van een hernia. Al zal het ook meespelen dat er volgend jaar weer verkiezingen aankomen die beloven weer een lange formatie met zich te brengen. Dat is natuurlijk geen fijn vooruitzicht."

  3 juli 2013 - 17:58