Staatsbegrafenis voor Richard III’

De stoffelijke resten van koning Richard III van Engeland moeten worden herbegraven tijdens een officiële staatsbegrafenis. Dat vindt een Brits parlementslid. Er is namelijk een grote kans dat een van de meest besproken koningen van Engeland is teruggevonden. De stoffelijke resten van mogelijk Richard III werden deze maand gevonden onder een parkeerplaats in Leicester. Het skelet had een metalen pijl in de rug en letsel in de schedel wat op een oorlogswond lijkt te duiden. Dat klopt met de verhalen die er zijn over zijn dood. Ook lijkt zijn ene schouder hoger dan de ander, wat eveneens met de verhalen uit de overlevering overeenkomt. Richard was de laatste heerser van het Huis Plantagenet, waarna de Tudor-dynastie aanbrak.Richard was ook de enige koning waarvan de laatste rustplaats onbekend was. De koning overleed tijdens een veldslag in 1485 en later werd veel over hem geschreven, onder andere door Shakespeare die van hem, naar verluidt ten onrechte, een machtswelluste monarch maakte.  

De stoffelijke resten van koning Richard III van Engeland moeten worden herbegraven tijdens een officiële staatsbegrafenis. Dat vindt een Brits parlementslid. Er is namelijk een grote kans dat een van de meest besproken koningen van Engeland is teruggevonden. De stoffelijke resten van mogelijk Richard III werden deze maand gevonden onder een parkeerplaats in Leicester. Het skelet had een metalen pijl in de rug en letsel in de schedel wat op een oorlogswond lijkt te duiden. Dat klopt met de verhalen die er zijn over zijn dood. Ook lijkt zijn ene schouder hoger dan de ander, wat eveneens met de verhalen uit de overlevering overeenkomt. Richard was de laatste heerser van het Huis Plantagenet, waarna de Tudor-dynastie aanbrak.

Richard was ook de enige koning waarvan de laatste rustplaats onbekend was. De koning overleed tijdens een veldslag in 1485 en later werd veel over hem geschreven, onder andere door Shakespeare die van hem, naar verluidt ten onrechte, een machtswelluste monarch maakte.  

Michael Ibsen is een afstammeling – de zeventiende generatie – van Anne van York, de zus van Richard III. Als het mogelijk is om DNA te nemen van het skelet dan zal dat worden vergeleken met dat van Ibsen. De resultaten daarvan worden binnen twaalf weken verwacht.  Het zou in dat geval de grootste archeologische ontdekking zijn van de laatste vijftig jaar, zeggen experts. Een Britse parlementariër pleit ervoor dat de koning in dat geval een staatsbegrafenis krijgt, met alles wat daarbij hoort.