Silvia’s Nobelprijs-jurken

De Noorse en Zweedse koningen hebben de Nobelprijzen uitgereikt. Koning Harald overhandigde de Nobelprijs voor de Vrede uit aan de Finse oud-president Martti Ahtisaari. In Stockholm waren koning Carl Gustav en koningin Silvia aanwezig, evenals hun kinderen kroonprinses Victoria, prins Carl Philip en prinses Madeleine.

Hier kregen Jean-Marie Gustave Le Clezio (Literatuur), Luc Montagnier, Francoise Barre-Sinoussie en Harald zur Hausen (Geneeskunde), Makoto Kobayashi en Toshihide Maskawa (Natuurkunde), Osamu Shimomura, Martin Chalfie en Roger Tsien (Scheikunde) en Paul Krugman (Economie) de prijzen.
De feestelijke uitreiking wordt, ook op internet, begeleid door een hele bijzondere tentoonstelling.

Koningin Silvia was in 1976 voor het eerst bij de Nobelprijs uitreiking, het jaar dat ze trouwde met Carl Gustav. Sindsdien verschijnt ze elk jaar in de meest prachtige avondjurken. Elk jaar is de grote vraag weer wat de koningin zal dragen. Wie een overzicht wil zien van de jurken die ze heeft gedragen, mag de speciale tentoonstelling in het  Koninklijk Paleis van Stockholm niet missen. Wie niet in de gelegenheid is, kan de tentoonstelling  ‘Our Queen – Dressed for the Nobel Banquet’ ook via internet zien. Alle jurken die ze droeg tijdens de uitreikingen tussen 1976 en 2005 zijn te zien wanneer u hier klikt.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen