×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Redder van prinses Anne verkoopt medaille om verdrietige reden

  Zonder hem was zij mogelijk ontvoerd

  Redder van prinses Anne verkoopt medaille om verdrietige reden

  Een voormalige bokser die de dochter van Queen Elizabeth te hulp schoot tijdens een ontvoeringspoging, heeft de medaille laten veilen die hij kreeg voor die heldendaad.


  Dat leverde volgens Britse media 50.000 pond (bijna 58.000 euro) op.

  Poging tot ontvoering

  De inmiddels 72-jarige Ronnie Russell greep in 1974 in toen een gewapende man de auto met daarin de dochter van koningin Elizabeth tegenhield. Dader Ian Ball begon vervolgens te schieten. Anne en haar echtgenoot bleven ongedeerd, maar haar chauffeur en meerdere andere mensen raakten wel gewond. De bokser zag het geweld en ging de aanvaller te lijf. De ‘Princess Royal’ zou hem dat nog hebben afgeraden. “Stap opzij en wees niet zo dom”, memoreert Russell tegen de BBC. Hij sloeg de aanvaller echter keihard in z’n gezicht. “Ik zei toen tegen prinses Anne ‘we lopen nu weg en als hij terug komt moet hij eerst langs mij.'”

  LEES OOK:

  Miljoenen losgeld

  De overvaller werd vervolgens overmeesterd en belandde later in een psychiatrisch ziekenhuis. Hij zou van plan zijn geweest Anne te kidnappen en miljoenen aan losgeld te vragen. De heldendaad leverde Russell de George Medaille voor dapperheid op. Bij de uitreiking daarvan werd hij persoonlijk door koningin Elizabeth bedankt. “Deze medaille is van de Queen, maar ik wil u bedanken als Anne’s moeder”, zei Elizabeth destijds.

  Eigen uitvaart betalen

  De ex-bokser zei eerder dat hij het gevoel heeft de vorstin te “verraden” door het kleinood van de hand te doen, maar heeft het geld naar eigen zeggen hard nodig. Hij verkeert in slechte gezondheid en wil niet dat zijn familie de kosten van zijn uitvaart moet dragen. De opbrengst van de veiling lag veel hoger dan de verwachtte 15.000 tot 20.000 pond.

  Bron: ANP. Beeld: ANP

  4 maart 2020 - 17:03