Placeholder

Programma troonswisseling België

Op 21 juli is de troonsafstand van koning Albert II van België en de eedaflegging van de nieuwe koning Filip. Het is ook de nationale feestdag van België. Bovendien wordt het 20-jarig koningschap van Albert gevierd. Hieronder een overzicht van wat er rond de troonswisseling gebeurt.

Om zijn 20 jaar koningschap te vieren, bezoeken koning Albert en koningin Paola de drie taalregio's van België. Woensdag gaat het paar naar Vlaanderen (Gent), donderdag gevolgd door een bezoek aan de Duitstalige regio (Eupen). Op vrijdag volgt Wallonië (Luik).

Zaterdag 20 juli houdt koning Albert om 13 uur, aan de vooravond van de nationale feestdag, een traditionele speech. Daarna zijn de koning en zijn vrouw, koningin Paola, te gast op een concert in Brussel en zullen zij hun opwachting maken bij een groots volksfeest op het Vossenplein in de Belgische hoofdstad.

Te Deum

Traditioneel wordt op de nationale feestdag, 21 juli, in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel de Te Deum-viering gehouden. Het Te Deum, dat om 9.00 uur begint, is een lofzang op basis van de Bijbel. Deze viering wordt bijgewoond door koning Albert en waarschijnlijk bijna alle leden van de koninklijke familie.

Daarna zal koning Albert om 10.30 uur in het Koninklijk Paleis in Brussel de akte van troonsafstand tekenen. Ook prins Filip zal deze akte ondertekenen. In een bijzondere zitting van het Belgische parlement (zowel de Kamer als de Senaat) zal Filip daarna de eed afleggen als de zevende koning van België. Dit staat gepland voor 12.00 uur.

Defilé

Het nieuwe koningspaar zal om 13.00 uur de bevolking begroeten vanaf het balkon van het Koninklijk Paleis. Om 14.10 uur brengt de nieuwe koning, Filip, hulde aan de Onbekende Soldaat. Gevolgd door de schouwing van de troepen om 16.05 uur. Het traditionele defilé op het Paleizenplein begint om 17.00 uur.

Om 19.00 uur zullen koning Filip en koningin Mathilde deelnemen aan een feest in het Warandepark. Een groots vuurwerk, rond 23.00 uur, sluit de festiviteiten af.