Prinselijk huwelijk in 2009?

Brengt 2009 Nederland dan toch nog een nieuw prinselijk huwelijk? Als we de diverse royalty-fora mogen geloven dan is het uitermate serieus tussen prins Carlos de Bourbon de Parme en Annemarie Gualthérie van Weezel. De prins zou zelfs plannen hebben om de verloving binnenkort bekend te maken. Annemarie is werkzaam op de Brusselse redactie van het NOS Journaal.

Ze is de dochter van voormalig CDA-prominent Hans Gualthérie van Weezel. Hij was jarenlang kamerlid. In 1992 verliet hij de nationale politiek om permanent vertegenwoordiger van het Koninkrijk der Nederlanden bij de Raad van Europa in Straatsburg te worden. Van 1998 tot zijn pensionering in 2005 was Gualthérie van Weezel buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur in Luxemburg. Via haar grootmoeders kant, de familie Crommelin, stamt Annemarie af van zeer oude franse adel. Ondanks haar dubbele achternaam is ze niet van adel en de familie Gualthérie van Weezel behoort evenmin tot het patriciaat. Als Annemarie werkelijk met Carlos gaat trouwen, dan treedt ze toe tot de familie De Bourbon de Parme.

Prins Carlos Hugo, de ex-man van prinses Irene, is het Hoofd van die familie en mag de titel Hertog van Parma voeren. Zijn beoogd opvolger is zijn zoon Carlos. Volgens oude familieregels moet er 'ebenbürtig' getrouwd worden, dwz met iemand van gelijke stand. Omdat Annemarie niet van adel is, zou dat wel eens probleem kunnen worden. Als prins Carlos zijn vermeende trouwplannen doorzet en toch met Annemarie trouwt, zouden de 'erfrechten' op de titel 'Hertog van Parma' over kunnen gaan op zijn jongere broer Jaime. Carlos blijft dan echter 'gewoon' Prins de Bourbon de Parme met het predikaat 'Koninklijke Hoogheid'. De prins, zijn broer en twee zussen werden in de jaren negentig ingelijfd bij de Nederlandse adel, waardoor hun titels hier erkend worden. De Hoge Raad van de Adel stelt geen eisen aan de partnerkeuze en daardoor kan Annemarie wel gewoon prinses worden. De kans dat Carlos ooit actief Hertog van Parma zou worden, is bovendien zeer klein. Zijn vader, Carlos Hugo, heeft bovendien afstand gedaan van eventuele rechten op de Spaanse troon.

foto's RVD/NOS