×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Neerbuigend

  Door Marc van der Linden

  Bij de Nationale Feestdag in België zitten koning Filip en koningin Mathilde op een hoog podium terwijl de andere familieleden een stuk lager zaten. In Nederland zou zoiets absoluut niet meer kunnen. Stel je voor zeg, dat Willem-Alexander en Máxima op een verhoging gaan zitten terwijl de rest van de koninklijke familie lager zou zitten….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prins neemt afscheid van Waterraad

  President Liberia: Willem-Alexander is wereldkampioen water en sanitatie

  Prins neemt afscheid van Waterraad

  De Liberiaanse president Ellen Johnson Shirleaf, die woensdag nog op de Eikenhorst in Wassenaar op bezoek was geweest bij prinses Máxima, hield na de welkomstwoorden van de prins op Wereldwaterdag de eigenlijke openingstoespraak in het Vredespaleis. Ze noemde hem ‘wereldkampioen’ op het gebied van water en sanitatie en dankte de prins voor zijn voortrekkersrol op dit gebied. Ook schetste ze weinig bemoedigend beeld van wat er met name in haar regio nog moet gebeuren. “74 procent van de bevolking in West-Afrika heeft geen toegang tot goede sanitatie”, aldus Johnson Sirleaf. De komende jaren moet dat prioriteit krijgen, stelde ze.

  De internationale Wereldwaterdag moet niet alleen worden gevierd, er moeten ook stappen worden ondernomen op de lange weg naar een betere wereld. Dat vertelde prins Willem-Alexander donderdagmorgen in het Vredespaleis in Den Haag aan het begin van een bijeenkomst waarin ‘internationale watersamenwerking’ centraal staat. “Samenwerking op het gebied van water zit in ons bloed. Samenwerking op het gebied van water is zo oud als ons land zelf. Het is de sleutel tot het bestaan van deze natie”, aldus de prins. Hij vertelde vervolgens de poldervariant op het verhaal van de ‘bloemetjes en de bijtjes’, over het ontstaan van Nederland door de samenwerking van burgers bij de bouw van dammen en dijken. De opgedane kennis deelde Nederland graag met de rest van de wereld, maar van anderen leren, wilden we ook, voegde hij eraan toe.

  De prins richtte zich vervolgens in zijn korte openingswoord op de onderwerpen waarmee hij zich sinds 2006 intensief heeft bezig gehouden: water en sanitatie. Zorgen dat de hele wereldbevolking toegang heeft tot schoon drinkwater en fatsoenlijke sanitaire voorzieningen. “Dat zijn voorwaarden voor een goede gezondheid, menselijke waardigheid en ontwikkeling”, aldus de prins. “Ik zeg hier vrijdag meer over”, hield hij zijn kruit nog even droog. Dan, op Wereldwaterdag zelf, houdt hij een soort afscheidsrede als voorzitter van de VN-adviesraad op het gebied van water en sanitatie.

  21 maart 2013 - 14:36