×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Voorbeeldfunctie

  Door Marc van der Linden

  Koning Willem-Alexander had de juiste toon in zijn toespraak over het coronavirus. ’Het meest getroffen zijn de mensen die ernstig ziek zijn en hun familie. Wij leven intens mee met de nabestaanden van de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten, thuis of in een ziekenhuis. Wij denken aan u in deze moeilijke tijd….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prins Laurent verliest plek in senaat

  Prins Laurent verliest plek in senaat

  Prins Laurent en zijn zus prinses Astrid verliezen hun plaats in de Senaat door de troonsafstand van koning Albert II. Dat meldt de Belgische krant De Standaard.


  Naast Laurent en diens zus Astrid was ook prins Filip 'Senator van rechtswege'. In de Belgische grondwet is opgenomen dat de meerderjarige kinderen van de koning die de eed afleggen onderdeel zijn van de Senaat. De Standaard schrijft dat het dus logisch is dat Filip deze plek kwijtraakt, maar Laurent en Astrid zouden er ook geen deel meer van uitmaken. Hun vader is straks immers geen koning meer.

  Gelukkig voor de Belgische royals zullen ze er niet veel aan missen. Volgens koningshuisdeskundige Pol Van Den Driesche waren ze toch niet vaak aanwezig. "Ze krijgen daar ook geen vergoeding voor. Door het verlies van de zetel in de Senaat verliezen ze wel meteen ook hun onschendbaarheid."

  De kinderen van de aanstaande koning Filip en Mathilde komen waarschijnlijk ook niet meer in de Senaat terecht. In het Vlinderakkoord uit 2011 werd namelijk afgesproken om de Senaat te hervormen. Daarbij is onder meer bepaald dat de senatoren van rechtswege worden afgeschaft.

  5 juli 2013 - 13:30