Placeholder

Prins Laurent verliest plek in senaat

Prins Laurent en zijn zus prinses Astrid verliezen hun plaats in de Senaat door de troonsafstand van koning Albert II. Dat meldt de Belgische krant De Standaard.

Naast Laurent en diens zus Astrid was ook prins Filip 'Senator van rechtswege'. In de Belgische grondwet is opgenomen dat de meerderjarige kinderen van de koning die de eed afleggen onderdeel zijn van de Senaat. De Standaard schrijft dat het dus logisch is dat Filip deze plek kwijtraakt, maar Laurent en Astrid zouden er ook geen deel meer van uitmaken. Hun vader is straks immers geen koning meer.

Gelukkig voor de Belgische royals zullen ze er niet veel aan missen. Volgens koningshuisdeskundige Pol Van Den Driesche waren ze toch niet vaak aanwezig. "Ze krijgen daar ook geen vergoeding voor. Door het verlies van de zetel in de Senaat verliezen ze wel meteen ook hun onschendbaarheid."

De kinderen van de aanstaande koning Filip en Mathilde komen waarschijnlijk ook niet meer in de Senaat terecht. In het Vlinderakkoord uit 2011 werd namelijk afgesproken om de Senaat te hervormen. Daarbij is onder meer bepaald dat de senatoren van rechtswege worden afgeschaft.