Placeholder

Ook SP’er vindt: eedaflegging hoort bij Inhuldiging

Bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander leggen veertien leden van de Eerste en Tweede Kamer geen eed of belofte af. In de Volkskrant legt SP-Kamerlid Harry van Bommel uit waarom hij de eed wél aflegt: “Ik zie de eedaflegging als onderdeel van de folklore. Het hoort er gewoon bij.”

Het is volgens Van Bommel niet zo dat het parlement trouw zweert aan de koning. “De eed op 30 april gaat over de verhouding tussen monarch en parlement. Er zijn geen juridische consequenties aan verbonden. Het blijft folklore. Als je er principieel moeite mee hebt, kun je ook de Kamer niet in. Bij de eed die je als Kamerlid aflegt, zweer je ook trouw aan de koning. Er zal echt niemand zijn die je er achteraf op afrekent.”

Eerste Kamerlid Ruud Koole (PvdA), die op 30 april niet meedoet aan de eed van trouw, ziet het anders. De eed die parlementariërs afleggen is volgens hem ‘een onderschrijving van de constitutie van het land’. “De eed op 30 april is een belofte aan de koning als persoon”, zegt Koole. “Daar heb ik principiële bezwaren tegen.”

Van Bommel heeft overigens geen moeite met de bezwaren van zijn collega’s. “Ook bezwaren horen bij de folklore. Kamerleden moeten verder zelf weten of zij de eed afleggen of niet. Ik lig daar geen seconde wakker van. Maar als je echt een discussie over het koningschap wil, heb het dan over de politieke invloed van de koning en voer die in het parlement.”