Placeholder

Noorse koning verliest van Canada en Finland

De Noorse koning Harald V heeft dit weekeinde voor de kust van Helsinki in Finland de derde plaats gehaald bij het wereldkampioenschap zeilen in de klassieke 8 meter klasse.

Winnaar in de klasse van historische achtmeterboten was de Canadees Brian Gooderham met zijn schip Raven. Hij was al voor de laatste race zeker van de eindoverwinning. Het was Gooderhams vierde wereldtitel op rij. Aan het wereldkampioenschap namen 27 boten deel, uit elf verschillende landen.

Koning Harald moest op de laatste wedstrijddag vol aan de bak om het brons veilig te stellen. Hij had slechts één punt voorsprong op de boot Silja uit Finland en de strijd werd pas op de finish beslist. Silja ging eerder over de lijn, maar met onvoldoende voorsprong om koning Harald van het erepodium te houden.

Het Noorse hof plaatste meteen trots een foto van de koninklijke zeilboot op de eigen Facebookpagina. Harald (76) heeft als kroonprins aan drie Olympische zomerspelen deelgenomen en is ook daarna altijd blijven zeilen. Zijn schip Sira is gebouwd in 1938 en is de naamgever van de Cup waarvoor bij het WK wordt gestreden.