Noorse koning naar begrafenis Friso

Koning Harald V van Noorwegen woont vrijdagmiddag in Lage Vuursche de begrafenis van prins Friso bij. Dat heeft het Noorse hof woensdag bekendgemaakt op de eigen website. Ook het tijdstip van de uitvaarplechtigheid in de zogenoemde Stulpkerk naast kasteel Drakensteyn werd vermeld: 15 uur. De Rijksvoorlichtingsdienst had geen tijd genoemd. Koning Harald is peetoom van Friso en was samen met zijn vrouw koningin Sonja in 2004 als een van de weinige buitenlandse koninklijke gasten aanwezig bij het huwelijk van prins Friso en Mabel Wisse Smit.

Friso heeft altijd contact gehouden met de koning en was in 2007 samen met Mabel ook op het feest ter gelegenheid van Haralds 70e verjaardag. Koning Harald en koningin Sonja ontvingen Mabel vorig jaar toen ze samen met The Elders, de groep voormalige staatslieden waarvoor ze werkte, in Noorwegen was. Het was tevens het laatste optreden van Mabel met The Elders. De prinses gaf haar werk op om voor Friso te kunnen zorgen die al enige tijd in het ziekenhuis lag na zijn skiongeluk.

Van het Belgische koningshuis zal niemand de uitvaartplechtigheid bijwonen, aldus een woordvoerder van het paleis woensdag. Koning Filip en koningin Mathilde hebben eerder al wel hun medeleven overgebracht aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima met het overlijden van Friso.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen