×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Nieuwe koning in sneltreinvaart door Nederland

  Willem-Alexander volgt voorbeeld van Beatrix

  Nieuwe koning in sneltreinvaart door Nederland

  Het nieuwe koningspaar volgt met zijn bliksemtoer langs de twaalf provincies het voorbeeld van koningin Beatrix uit 1980. Die ging toen ook in hoog tempo de (toen nog) elf provincies en de Flevopolders af. Beatrix wilde de kennismakingsbezoeken net als straks koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben afgerond voor de zomervakanties. Koningin Beatrix begon haar ‘blijde intrede’ zoals de bezoeken vroeger met name in de zuidelijke Nederlanden wel werden genoemd, in Den Haag. Niet als provinciehoofdstad maar als toekomstige woonplaats. Tot in de 18e eeuw was het gebruikelijk dat een nieuwe vorst of stadhouder zich kwam voorstellen in de belangrijkste steden en gewesten.

  Ook de koninginnen Wilhelmina en Juliana hebben zich in een modernere vorm en in een veel bedaagder tempo op die manier gepresenteerd en in feite was de toernee die Willem-Alexander en Máxima na hun verloving door het land maakten er een afgeleide van.

  Tegenvallend weer

  Na Den Haag en Schevingen stonden voor koningin Beatrix en prins Claus Groningen – waar Willem-Alexander en Máxima op 28 mei hun bezoeken beginnen – en de Flevopolders op het programma. De provincie Flevoland bestond toen nog niet. Ook toen al werden twee provincies op één dag afgedaan, al was de koppeling soms anders dan dit jaar is voorgenomen.

  Zeeland en Zuid-Holland, Overijssel en Gelderland, Friesland en Drenthe, Noord-Holland en Utrecht en Limburg met Noord-Brabant waren de combinaties van destijds. Overal waren veel mensen op de been, ondanks het soms tegenvallende weer. Wat dat betreft pakte de keuze om de kennismakingsbezoeken aan het begin van de zomer te plannen, niet goed uit. In Drenthe bijvoorbeeld moest het buitenprogramma worden geschrapt.

  Koningin Juliana en prins Bernhard namen na de troonsbestijging in september 1948 veel meer tijd voor de bezoeken, die ook nog plaatsvonden in een tijd zonder televisie. De provinciebezoeken werden over twee dagen uitgesmeerd, en er werd pas met de reeks begonnen in 1949. Friesland kwam pas in september 1951 aan de beurt.

  22 februari 2013 - 16:13