×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De schoonfamilie

  Door Marc van der Linden

  Het lijkt misschien een droom dat een kind of een naast familielid met een prins of prinses trouwt. Het zorgt immers voor een unieke kans om ’close’ te worden met een koninklijke familie. Maar de werkelijkheid is toch anders. Afgezien van een gelukkig kind dat uit liefde trouwt met iemand die toevallig prins of prinses…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Marco Borsato: Koningslied wordt majestueus en koninklijk

  “Dit kan zeker naast het Wilhelmus staan”

  Marco Borsato: Koningslied wordt majestueus en koninklijk

  In de Wisseloord Studio’s in Hilversum is het deze dagen een komen en gaan van popzangers, rockartiesten, musicalsterren en rappers die allemaal hun steentje willen bijdragen aan het officiële Koningslied. Ruim 40 artiesten uit alle denkbare genres schuiven bij John Ewbank aan om een zinnetje van het nummer voor de aanstaande koning en koningin in te zingen. Niels Geusebroek: “Het is ons We are the world-moment.”

  De complete tekst van het Koningslied is nog een groot geheim. Vanuit alle hoeken en gaten van het land stroomden de afgelopen week dromen voor de nieuwe koning binnen, die ter inspiratie dienden voor de tekstschrijvers Guus Meeuwis, Daphne Deckers en Alain Clark. Het team bedacht een tekst op de muziek van componist John Ewbank, die in 3 dagen tijd door de top van de Nederlandse muziek wordt ingezongen.

  Marco Borsato noemt het een nooit eerder vertoond project. “Ik heb nog nooit zo veel Nederlandse artiesten uit zo veel verschillende hoeken zien samenwerken”, glundert hij tussen de hectische opnames door. “Het is een optelsom van talent, vakmanschap en broederschap. En iedereen laat zijn ego achter bij de deur. Geen geruzie om wie welke zin mag zingen.” Borsato omschrijft het nummer-in-wording als majestueus en koninklijk en voorspelt een glansrijke toekomst voor het Koningslied. “Aan het Wilhelmus mag je niet komen, maar dit kan er zeker naast staan.”

  Jamai

  Hij wist hoogstpersoonlijk een aantal artiesten te strikken voor het project, zoals bijvoorbeeld Niels Geusebroek en Sharon Doorson, die zich enorm vereerd voelen. Geusebroek: “Het voelt heel bijzonder om op deze manier toch een beetje deel uit te maken van de troonswissel.”

  Jamai hoefde niet te worden overgehaald. Zodra bekend werd dat er een lied voor de nieuwe koning zou komen, meldde hij zich als eerste zelf aan. “Ik dacht meteen: Daar moet ik bij zijn. Ik wil deel uitmaken dat dit stukje geschiedenis.” Uit de tekst spreekt de behoefte aan veiligheid en geborgenheid, verklapt Jamai. De zin die hij voor zijn rekening neemt, luidt: ‘Ik hou je veilig zolang je leeft’.

  Kraantje Pappie

  Chantal Janzen liet zich door John Ewbank verleiden met de belofte dat zij de nationale musicalwereld zou vertegenwoordigen. Met een dikke knipoog: “Zul je zien, blijken straks Noortje Herlaar en Simone Kleinsma onder dezelfde voorwendselen hierheen gelokt.” De musicalvedette had er niet op gerekend dat zij zou worden gevraagd voor een bijdrage aan het lied. “Dit is typisch iets voor mensen als Marco en Trijntje, voor de nationale popartiesten. Ik zing normaal helemaal niet als mezelf.” Een zinnetje in de studio wil ze wel voor haar rekening nemen, maar ze is niet bij het grote meezingconcert op 30 april in Ahoy. Weer die knipoog: “Dan laat ik mijn tekst doen door Kraantje Pappie.”

  Op 19 april worden het nummer en de bijbehorende clip officieel uitgebracht en dan kan Nederland massaal aan het oefenen slaan om op 30 april het Koningslied uit volle borst mee te brullen. Onder anderen Lee Towers, Anita Meijer, Esmee Denters, Nielson, Babette van Veen, Rowwen Hèze, Gers Pardoel, Kraantje Pappie, Ali B en Lange Frans leveren de komende dagen nog een muzikale bijdrage.

  11 april 2013 - 17:13