Placeholder

Marco Borsato: Koningslied wordt majestueus en koninklijk

In de Wisseloord Studio’s in Hilversum is het deze dagen een komen en gaan van popzangers, rockartiesten, musicalsterren en rappers die allemaal hun steentje willen bijdragen aan het officiële Koningslied. Ruim 40 artiesten uit alle denkbare genres schuiven bij John Ewbank aan om een zinnetje van het nummer voor de aanstaande koning en koningin in te zingen. Niels Geusebroek: “Het is ons We are the world-moment.”

De complete tekst van het Koningslied is nog een groot geheim. Vanuit alle hoeken en gaten van het land stroomden de afgelopen week dromen voor de nieuwe koning binnen, die ter inspiratie dienden voor de tekstschrijvers Guus Meeuwis, Daphne Deckers en Alain Clark. Het team bedacht een tekst op de muziek van componist John Ewbank, die in 3 dagen tijd door de top van de Nederlandse muziek wordt ingezongen.

Marco Borsato noemt het een nooit eerder vertoond project. “Ik heb nog nooit zo veel Nederlandse artiesten uit zo veel verschillende hoeken zien samenwerken”, glundert hij tussen de hectische opnames door. “Het is een optelsom van talent, vakmanschap en broederschap. En iedereen laat zijn ego achter bij de deur. Geen geruzie om wie welke zin mag zingen.” Borsato omschrijft het nummer-in-wording als majestueus en koninklijk en voorspelt een glansrijke toekomst voor het Koningslied. “Aan het Wilhelmus mag je niet komen, maar dit kan er zeker naast staan.”

Jamai

Hij wist hoogstpersoonlijk een aantal artiesten te strikken voor het project, zoals bijvoorbeeld Niels Geusebroek en Sharon Doorson, die zich enorm vereerd voelen. Geusebroek: “Het voelt heel bijzonder om op deze manier toch een beetje deel uit te maken van de troonswissel.”

Jamai hoefde niet te worden overgehaald. Zodra bekend werd dat er een lied voor de nieuwe koning zou komen, meldde hij zich als eerste zelf aan. “Ik dacht meteen: Daar moet ik bij zijn. Ik wil deel uitmaken dat dit stukje geschiedenis.” Uit de tekst spreekt de behoefte aan veiligheid en geborgenheid, verklapt Jamai. De zin die hij voor zijn rekening neemt, luidt: ‘Ik hou je veilig zolang je leeft’.

Kraantje Pappie

Chantal Janzen liet zich door John Ewbank verleiden met de belofte dat zij de nationale musicalwereld zou vertegenwoordigen. Met een dikke knipoog: “Zul je zien, blijken straks Noortje Herlaar en Simone Kleinsma onder dezelfde voorwendselen hierheen gelokt.” De musicalvedette had er niet op gerekend dat zij zou worden gevraagd voor een bijdrage aan het lied. “Dit is typisch iets voor mensen als Marco en Trijntje, voor de nationale popartiesten. Ik zing normaal helemaal niet als mezelf.” Een zinnetje in de studio wil ze wel voor haar rekening nemen, maar ze is niet bij het grote meezingconcert op 30 april in Ahoy. Weer die knipoog: “Dan laat ik mijn tekst doen door Kraantje Pappie.”

Op 19 april worden het nummer en de bijbehorende clip officieel uitgebracht en dan kan Nederland massaal aan het oefenen slaan om op 30 april het Koningslied uit volle borst mee te brullen. Onder anderen Lee Towers, Anita Meijer, Esmee Denters, Nielson, Babette van Veen, Rowwen Hèze, Gers Pardoel, Kraantje Pappie, Ali B en Lange Frans leveren de komende dagen nog een muzikale bijdrage.