Placeholder

Kroonprins Frederik proeft van koninklijke taak

Kroonprins Frederik van Denemarken heeft vrijdag even mogen proeven aan het werk van zijn moeder koningin Margrethe. Premier Helle Thorning-Schmidt ververste een deel van haar ministersploeg en het was aan de kroonprins om de vertrekkende en komende ministers te ontvangen. Frederik treedt namelijk tijdens een deel van de zomervakantie van Margrethe op als regent.

Dat betekent dat hij gedurende die tijd alle taken van zijn moeder overneemt, ook de ontvangst van bewindslieden, de gebruikelijke publieke audiëntie en het ondertekenen van wetten. Taken die in Nederland en België aan het staatshoofd zijn voorbehouden maar die in Denemarken bij afwezigheid van de koningin ook door de dan als regent optredende troonopvolger kunnen worden vervuld.

Premier Helle Thorning-Schmidt herschikte de portefeuilles in het kabinet en stelde de kroonprins daarvan vrijdagmorgen op de hoogte. Frederik had ook in 2011 als regent al eens te maken met een wijziging van de regeringsploeg. Koningin Margrethe en prins-gemaal Henrik zijn begin deze week op vakantie gegaan. Frederik neemt de zaken tot 19 augustus waar, daarna doet zijn jongere broer Joachim het.