Kroonprins Frederik mee op zeilschip

Kroonprins zijn en fanatiek zeiler heeft zo zijn voordelen. De Deense kroonprins Frederik mocht deze week meevaren op de AC72, het zeilschip dat later deze maand de Amerikaanse eer moet verdedigen in de prestigieuze America’s Cup.

"Geweldig dat ik hier mocht zijn en dat ik mee mocht varen, ik voel me zeer bevoorrecht”, aldus een dolenthousiaste Frederik, die zondag meteen na zijn deelname aan de Ironman in Kopenhagen in het vliegtuig stapte naar San Francisco.

Drie jaar geleden mocht hij aan het roer staan van de winnende boot in de strijd om America’s Cup, de RC44. Kroonprins Frederik zag grote verschillen met de zeilboten waarin hij zelf vaart. "Deze boten zijn net vogels die laag over het water vliegen. Het is echt bijzonder", zei hij na afloop van zijn vaartocht door de baai van San Francisco. "Het is wel duidelijk dat de bemanning goed op elkaar is ingespeeld. Dat moet ook wel, want de boot vraagt veel aandacht en je moet heel snel reageren.”

In het team zit ook een Nederlander, die van de Amerikanen de bijnaam Cheese heeft gekregen: Dirk de Ridder (39). Hij maakte in 2010 ook deel uit van het winnende Amerikaanse team, en werd door president Barack Obama ontvangen op het Witte Huis.