×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koninklijke kerstkaarten van Rien Poortvliet nu te zien

  Poortvliet schilderde ze speciaal voor Bernhard en Juliana

  Op de site van het Koninklijk Huis is sinds dinsdagmorgen een virtuele expositie te zien van een aantal door Rien Poortvliet (1932-1995) speciaal voor Bernhard en Juliana op doek geschilderde kerstkaarten. Poortvliet was net als prins Bernhard een echte natuurliefhebber, en zij ontwikkelden gaandeweg een bijzondere band.

  “Koninklijke Hoogheid, In plaats van een “hertje in de sneeuw” (dat ook erg mooi kan zijn!) heb ik voor U, omdat U zo dol op olifanten bent, een “olifantenwens” gemaakt. Ook namens vrouw en kinderen wens ik U en de Uwen heerlijke dagen. Met hartelijke eerbiedige groet, Rien”. Met deze tekst stuurde Rien Poortvliet (1932-1995) in december 1969 voor het eerst een door hem op doek geschilderde kerstkaart aan Prins Bernhard.
  Richtte Poortvliet zijn ‘Kerstwens-doekjes’ eerst alleen aan de prins, vanaf 1971 waren ze ook gericht aan de Koningin, later prinses Juliana. Hij deed dat steevast namens ‘het gezin Poortvliet’, ‘de familie Poortvliet’, ‘de Poortvlieten’ of ‘Corrie en Rien Poortvliet’. Vanaf 1971 kwam Poortvliet overigens zelf naar Paleis Soestdijk om de kaart persoonlijk te overhandigen.

  In 1995 overleed Poortvliet aan de gevolgen van kanker, waarna de traditie ophield te bestaan.

  Alle 17 unieke kerstkaarten die Poortvliet speciaal voor prins Bernhard en Juliana heeft gemaakt zijn vrijgegeven uit het Koninklijk Huisarchief, en zijn

  te zien.

  16 december 2008 - 11:49