Koninklijke kerstkaarten van Rien Poortvliet nu te zien

Op de site van het Koninklijk Huis is sinds dinsdagmorgen een virtuele expositie te zien van een aantal door Rien Poortvliet (1932-1995) speciaal voor Bernhard en Juliana op doek geschilderde kerstkaarten. Poortvliet was net als prins Bernhard een echte natuurliefhebber, en zij ontwikkelden gaandeweg een bijzondere band.

“Koninklijke Hoogheid, In plaats van een “hertje in de sneeuw” (dat ook erg mooi kan zijn!) heb ik voor U, omdat U zo dol op olifanten bent, een “olifantenwens” gemaakt. Ook namens vrouw en kinderen wens ik U en de Uwen heerlijke dagen. Met hartelijke eerbiedige groet, Rien”. Met deze tekst stuurde Rien Poortvliet (1932-1995) in december 1969 voor het eerst een door hem op doek geschilderde kerstkaart aan Prins Bernhard.
Richtte Poortvliet zijn ‘Kerstwens-doekjes’ eerst alleen aan de prins, vanaf 1971 waren ze ook gericht aan de Koningin, later prinses Juliana. Hij deed dat steevast namens ‘het gezin Poortvliet’, ‘de familie Poortvliet’, ‘de Poortvlieten’ of ‘Corrie en Rien Poortvliet’. Vanaf 1971 kwam Poortvliet overigens zelf naar Paleis Soestdijk om de kaart persoonlijk te overhandigen.

In 1995 overleed Poortvliet aan de gevolgen van kanker, waarna de traditie ophield te bestaan.

Alle 17 unieke kerstkaarten die Poortvliet speciaal voor prins Bernhard en Juliana heeft gemaakt zijn vrijgegeven uit het Koninklijk Huisarchief, en zijn

te zien.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen