Koninklijk babynieuws met een Nederlands randje

De Maleisische prinses Aminah van Johor en haar echtgenoot Dato' Dennis zijn ouders geworden van een kindje. Dat is te zien op foto's die prins Tunku Idris heeft gedeeld van zijn zus en Nederlandse zwager.

Het gaat om beelden van de zogenoemde ‘cukur jambul’ ceremonie.

Traditie

In het koninklijk paleis in Johor Bahru knipten familieleden tijdens de ‘majlis berandam surai’ om beurten een stukje haar af bij de zuigeling terwijl Dennis het kind stevig in zijn armen hield. De plechtigheid is een Maleisische traditie en reden voor een familie om bijeen te komen. Ook sultan Ibrahim en kroonprins Ismail waren aanwezig net als verschillende regeringsfunctionarissen.

LEES OOK:

Jongen of meisje?

Het hof van het Maleisische sultanaat had nog niet eerder over de geboorte bericht. In de reacties op de foto’s overheersten dan ook verrassing en werd gevraagd of het een jongen of meisje is en wanneer de baby is geboren. Op die vragen heeft het hof nog geen antwoord gegeven.

Hollands glorie

De ceremonie wordt meestal gehouden nadat de moeder weer in het openbaar mag verschijnen. Dit is traditioneel zo’n veertig dagen na de geboorte. Of prinses Aminah (33), die in augustus 2017 trouwde met de uit Lisse afkomstige Dennis Verbaas (30), dat ook aan heeft gehouden is niet bekend. Aminah was de afgelopen maanden geheel uit beeld verdwenen, terwijl Dennis, die na zijn huwelijk voluit Dennis Muhammad Abdullah is gaan heten, nog wel bij familiebijeenkomsten was te zien.

Vorstendom

Het aan Singapore grenzende Johor is één van de negen nog bestaande vorstendommen van Maleisië. Sultan Ibrahim van Johor komt over een paar jaar in aanmerking voor het Maleisische koningschap, dat bij toerbeurt door de verschillende sultans wordt vervuld. Op dit moment wordt de troon bezet door Ibrahims zwager, sultan Abdullah van Pahang.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Idris Iskandar Al-haj (@tunku_idris) op

Bron: ANP. Beeld: ANP

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen