Placeholder

Koningin nodigt Poetin uit voor aftrap jubileumjaar

Koningin Beatrix heeft de president van Rusland uitgenodigd voor een bezoek. Vladimir Poetin komt op maandag 8 april 2013 ter gelegenheid van de start in Nederland van het Nederland-Ruslandjaar 2013. Het programma van dit bilaterale jaar rust op drie pijlers: economie, cultuur, en politiek & maatschappij.

Het Nederland-Ruslandjaar wordt op initiatief van de Russische Federatie gehouden ter verbreding en verdieping van de eeuwenlange samenwerking. De twee landen willen in de toekomst verder werken aan een innovatief partnerschap.

Nederland is een van de grootste investeerders en handelspartners van Rusland. Rusland is voor de meeste Nederlandse topsectoren van groot belang, omdat zij goed aansluiten bij de Russische wens tot modernisering en innovatie op economisch gebied. Daarbij gaat het onder meer om energie, agro-business, maritieme technologie en infrastructuur. Daarnaast wordt dit jaar ruim aandacht besteed aan de culturele betrekkingen. Dit vindt zijn weerslag in een breed aanbod van tentoonstellingen, concerten, dansvoorstellingen en andere culturele activiteiten in beide landen. De derde pijler van het bilaterale jaar is politiek en maatschappij. Het programma biedt ruimte om te spreken over de rechtsstaat en maatschappelijke ontwikkelingen.