Julianaveiling gaat miljoenen opbrengen

Sotheby's veiling van de nalatenschap van koningin Juliana gaat naar verwachting enkele miljoenen opbrengen. In de RAI worden vandaag en de nog komende drie dagen elfduizend items geveild die decennialang op de zolders van de paleizen hebben gelegen. Halvewege de eerste dag bereikte de veiling de grens van 1 miljoen euro, een bedrag dat zelfs Sotheby's niet had durven hopen. Sotheby's directeur Mark Grol hoopte op een totaal van 1,5 miljoen euro, wellicht twee, maar het lijkt erop dat de opbrengst voor de vier goede doelen (Prinses Beatrix Fonds, Natuur College, Rode Kruis en het Prinses Christina Concours) veel meer zal gaan worden.

Topstukken, zoals het Doccia Ginoriservies, gingen voor 168.750 euro onder de hamer, ruim 120.000 euro meer dan de startprijs. Het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch is voor 48.750 de nieuwe eigenaar geworden van een zilveren patroonsteken van een gilde, in de zestiende eeuw in de Brabantse hoofdstad vervaardigd.
Niet alles krijgt gemakkelijk een nieuwe eigenaar. Een Meissenservies uit circa 1745 brengt 1625 euro op, terwijl twee tot drieduizend euro werd geschat. Bovendien gaan veel van de lots voor het tienvoudige van de startprijs onder de hamer. Tot en met 17 maart is de RAI de plek van de veiling.