Jarige prins Filip is klaar voor het grote werk

De openbare agenda laat maandag geen verplichtingen zien voor de jarige Belgische prins Filip. Die kan zijn 53e verjaardag in alle rust thuis vieren in de geruststellende wetenschap dat zijn populariteitscijfers de laatste tijd iets omhoog zijn gegaan.

Le Soir noteerde dat 53 procent van de Belgen denkt dat Filip een goede koning zou zijn. "Het doet me plezier", zei hij vorige maand tijdens een gesprek met de pers tijdens een handelsmissie naar Thailand. "Als de mensen tevreden zijn, des te beter." Filip moet overigens nog wel wat zieltjes winnen onder de Vlamingen – daar denkt 48 procent dat hij geschikt is als opvolger van koning Albert II.

Het aftreden van koningin Beatrix leidde bijna als vanzelfsprekend ook in België tot verhalen over een vervroegd aftreden van koning Albert, die in augustus zijn 20 jarig regeringsjubileum viert. "Elk land is anders, elke traditie is anders", reageerde Filip in Thailand op de speculaties.

Filip vindt zelf dat hij klaar is voor het grote werk, maar aftreden is een persoonlijk besluit, waarbij rekening wordt gehouden met gezondheid en de situatie van dat moment. En Filip vindt dat zijn vader het goed doet.