Huis Doorn gaat zich op WO I richten

Museum Huis Doorn houdt in september een internationaal congres over oorzaken en gevolgen van de Eerste Wereldoorlog. Het is de eerste activiteit op dit gebied van het museum, dat zichzelf om te kunnen overleven heeft uitgeroepen tot 'plaats van herinnering voor WO I'.

Huis Doorn dreigde dicht te gaan toen de subsidie voor het landgoed eind 2012 werd gehalveerd. Om te kunnen overleven is besloten een groot aantal medewerkers te vervangen door vrijwilligers en meer aandacht te gaan besteden aan de Eerste Wereldoorlog, die in Nederland veel minder aandacht krijgt dan in andere Europese landen.

Huis Doorn heeft een band met de Eerste Wereldoorlog, omdat de Duitse keizer Wilhelm II zich op het landgoed terugtrok toen hij de oorlog verloren had. De keizer liet 59 treinwagons vol spullen uit Duitsland overkomen om zich in Doorn in te richten. Hij bleef tot aan zijn dood op het landgoed wonen en ligt er ook begraven.

Minister Jet Bussemaker van Cultuur opent het congres op 21 september met een gesprek met Geert Bourgeois, vicepremier van de Vlaamse regering. De Eerste Wereldoorlog heeft in het Belgische landschap diepe sporen achtergelaten.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen