×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Hét boek over Juliana & Bernhard komt er aan

  Rapport commissie Beel openbaar

  Nog een paar weekjes en dat ligt het boek waarnaar door velen reikhalzend wordt uitgekeken eindelijk in de winkels. Op 11 november verschijnt het boek van Cees Fasseur over de Greet Hofmans-affaire. De hoogleraar is de eerste die toestemming kreeg om alle stukken aangaande die affaire in te kijken. De vriendschap tussen Hofmans en koningin Juliana leidde destijds tot een crisis aan het Hof én in het huwelijk met prins Bernhard.

  Uitgeverij Balans organiseert een symposium in sociëteit De Witte.

  Op de website van de uitgeverij valt te lezen: ’Na meer dan een halve eeuw geeft dit boek eindelijk volledig opening van zaken. Cees Fasseur, die naam maakte met zijn tweedelige biografie van koningin Wilhelmina, kreeg als eerste – en voorlopig enige – historicus toestemming van koningin Beatrix alle stukken in het Koninklijk Huisarchief over de eerste twintig jaar van het huwelijk van koningin Juliana en prins Bernhard in te zien.

  Cees Fasseur beschrijft de Greet Hofmans-affaire, het conflict dat in de jaren 1949-1956 een einde dreigde te maken aan het huwelijk van koningin en prins, en reconstrueert hun huwelijksleven in de voorafgaande periode aan de hand van persoonlijke brieven en aantekeningen van Juliana en Bernhard. Vooral over de Tweede Wereldoorlog bleek in het Koninklijk Huisarchief veel, tot dusver onbekend, materiaal aanwezig dat zonder restricties mocht worden gebruikt.’ Fasseur kreeg ondermeer de complete briefwisseling tussen Juliana en Bernhard tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze brieven werpen nieuw licht op het leven van de prinses in Canada en ook op Bernhards avontuurlijke bestaan in Londen. Ook brieven tussen Juliana en Greet Hofmans worden openbaar gemaakt. Bijzonder is dat het rapport van de commissie Beel, die gaat over de crisis op Soestdijk, volledig in het boek wordt afgedrukt. Dit rapport lag jaren achter slot en grendel en mocht door niemand worden ingezien. Nu wordt de inhoud dus voor iedereen openbaar.

  14 oktober 2008 - 12:34