Placeholder

Fabiola heeft haar stichting nog steeds

Koningin Fabiola laat geen haast maken met de opheffing van haar stichting Fons Pereos. Dat onthult de Belgische krant De Tijd. Drie maanden na haar emotionele aankondiging dat ze de omstreden stichting zou opdoeken, is er op dat gebied nog niks gebeurd. De advocaat van Fabiola verklaart dat het bestuur nog niet bijeen is geweest, maar dat dit voor het zomerreces nog wel zal gebeuren.

Koningin Fabiola (84) raakte begin dit jaar in opspraak toen bekend werd dat ze een stichting had opgericht om haar erfenis te onttrekken aan hoge successierechten. Hoewel ze daarmee wettelijk gezien niets fouts had gedaan en eigenlijk het voorbeeld volgde van tal van gefortuneerde landgenoten, werd het door de regering, het parlement en haar zwager koning Albert gezien scherp veroordeeld. Mede omdat de indruk was ontstaan dat ze ook het geld dat ze van staat kreeg voor haar onderhoud daarin had ondergebracht.

Fabiola, weduwe van de in 1993 overleden koning Boudewijn, kreeg zelfs straf. Haar uitkering werd door premier Elio Di Rupo meteen gekort. Een ontdane koningin liet daarop een verklaring uitgaan waar ze zei dat haar speet ‘dat de oprichting van mijn stichting onbegrip en dermate negatieve reacties veroorzaakt heeft. Dat heeft me diep geraakt. Ik heb nooit de intentie gehad deze stichting te financieren met geld dat afkomstig is uit mijn dotatie, maar wel degelijk met middelen die ik geërfd heb van mijn familie en van mijn peter.’