Placeholder

Britse regering had speech Elizabeth WOIII klaar

De Britse regering had in 1983 een speech voorbereid voor koningin Elizabeth in het geval er een Derde Wereldoorlog zou uitbreken. Dat blijkt uit regeringsdocumenten die vrijdag zijn vrijgegeven, aldus The Telegraph.

De koningin had haar volk moeten waarschuwen voor de gruwelen die zouden volgen als er een nucleaire oorlog zou worden uitgevochten. De speech was geschreven voor een grote oefening van de regering voor het geval er een oorlog zou uitbreken met de Sovjet-Unie. In de speech wordt onder meer gesproken over ‘deze trieste eeuw’, waarmee verwezen wordt naar de eerste twee Wereldoorlogen.

Ook zou de koningin volgens de speech met haar familie een warme en fijne kerstmis hebben gevierd waarbij ‘de verschrikkingen van een oorlog niet verder weg hadden kunnen lijken’. In de toespraak zou ze ook vertellen hoe trots ze zich voelde tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen haar vader Koning George VI de oorlog verklaarde aan Duitsland in 1939.

Aangezien de tekst was geschreven voor een oefening is het maar de vraag of de koningin de speech ook daadwerkelijk ingezien heeft. Het document werd openbaar door een nieuwe regeling in Engeland waardoor documenten ouder dan 20 jaar voor iedereen in te zien zijn.