×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Belgische Minister van Staat: “Beter dan de monarchie bestaat niet”

  Filip is klaar om vader op te volgen

  Belgische Minister van Staat: “Beter dan de monarchie bestaat niet”

  Wijzigen van de rol van de Belgische koning zet de toekomst van het land op het spel. Beter dan de monarchie bestaat niet voor België. Dat zegt minister van staat Louis Michel in het weekblad Knack. Michel reageert daarmee op de discussie die mede door het weekblad is uitgelokt over de plaats van de monarchie en de positie van prins Filip.


  ''Prins Filip is klaar om zijn vader op te volgen, of die functie nu gemoderniseerd wordt of identiek blijft aan die van zijn vader. Ik ben er echter van overtuigd dat elk voorstel dat de huidige functie van de koning wijzigt zoals gedefinieerd door de grondwet de Belgische staat zou verzwakken en de toekomst van het land in gevaar zou brengen'', meent Michel.

  Michel, Europarlementariër, voormalig Europees commissaris en oud-minister van Buitenlandse Zaken, houdt een lofzang op de monarchie, die hij verkiest boven een republiek. ''Onze grondwettelijke en parlementaire monarchie vertegenwoordigt de eenheid van de natie. Ze speelt een essentiële rol voor ons land, die van bijeenbrengster. We boffen met een actieve koning en koninklijke familie die tegelijk dicht bij hun volk staan, beschikbaar, toegankelijk en bezorgd zijn om de problemen van alle Belgen'', stelt de minister van Staat.

  ''Koning Albert II heeft tijdens de 20 jaar van zijn bewind zijn onschatbare rol van bijeenbrenger, van vereniger, zijn invloed en zijn zorg aangetoond om zowel het algemeen belang en het hoger belang van het land als de eenheid van het land te verdedigen. De monarchie waarborgt en waakt over onze instellingen, onze vrijheden alsook over de waarden die alle democratische partijen verdedigen'', aldus Michel.

  Hij komt dan ook tot de conclusie dat ''tot nu toe niemand een systeem heeft voorgesteld dat onze gemeenschappelijke geschiedenis respecteert en beter blijkt te werken dan een grondwettelijke monarchie.''

  10 mei 2013 - 15:23