×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Neerbuigend

  Door Marc van der Linden

  Bij de Nationale Feestdag in België zitten koning Filip en koningin Mathilde op een hoog podium terwijl de andere familieleden een stuk lager zaten. In Nederland zou zoiets absoluut niet meer kunnen. Stel je voor zeg, dat Willem-Alexander en Máxima op een verhoging gaan zitten terwijl de rest van de koninklijke familie lager zou zitten….

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Albert treedt af en heeft goed naar Beatrix geluisterd

  Filip is goed voorbereid om koning te worden

  Albert treedt af en heeft goed naar Beatrix geluisterd

  Ik stel vast dat mijn leeftijd en mijn gezondheid mij niet meer toelaten mijn ambt uit te oefenen zoals ik dat zou willen doen.' Dat zei koning Albert woensdagavond in een toespraak aan het Belgische volk. De vorst treedt af op 21 juli, de nationale feestdag van België. In zijn tachtigste levensjaar, zo gaf de koning aan, is het moment gekomen om afstand te doen van de troon.


  Geen enkele Koning der Belgen werd zo oud tijdens zijn ambt en zijn verslechterende gezondheid is een van de redenen om de fakkel over te dragen. Zoals koningin Beatrix het als een 'uitzonderlijk voorrecht' beschouwd heeft om een groot deel van haar leven 'in dienst van ons land te kunnen stellen', zo gaf Albert aan 'het als een eer en een geluk' te beschouwen om een groot deel van zijn leven 'te hebben kunnen wijden aan de dienst van ons land en van zijn bevolking.' Daarmee lijkt de koning goed te hebben gekeken naar zijn oud-collega Beatrix, die in januari van dit jaar haar troonsafstand bekendmaakte. Ook zij deed uiteindelijk afstand van de troon op de nationale feestdag, 30 april. Abdicatie is in België niet gebruikelijk en niet bij wet geregeld.

  Vanwege diens gezondheid voelt de koning zich verplicht om zijn taak neer te leggen. Het koningschap moet met zijn tijd meegaan, daarom is het tijd 'om de fakkel aan de volgende generatie over te dragen.'

  Koning Albert: 'Ik stel ook vast dat prins Filip goed is voorbereid om mij op te volgen. Hij geniet samen met Prinses Mathilde mijn volle vertrouwen. Met de tijd, en onder meer in het kader van de economische zendingen in het buitenland, heeft prins Filip aangetoond hoezeer zijn inzet voor ons land hem na aan het hart ligt.'

  3 juli 2013 - 18:10