Weer twee evenementen tegelijk!

Voor de tweede keer in amper drie maanden tijd was er grote hectiek in de wereld van de Nederlandse royaltypers. In april viel het huwelijk van Kate en William een dag voor de viering van Koninginnedag. Dat betekende dat we toen al vele overuren moesten maken om op tijd beide reportages in het blad te krijgen. Zoals u misschien weet, ben ik niet alleen hoofdredacteur van Royalty maar ook van het tijdschrift Weekend en daarnaast ben ik af en toe ook bij RTL Boulevard te zien. Dat houdt in dat er bij grote koninklijke gebeurtenissen altijd drukte in de tent is. Bij twee grote gebeurtenissen kort na elkaar helemaal! Dan moet er bijna een militair schema aan te pas komen om alles op tijd te vertellen, te schrijven, vorm te geven en naar de drukker te sturen. Het zorgt voor veel stress, maar ook dat hoort een beetje bij dit werk. En maakt het ook leuk en spannend.

Als er genoeg te schrijven en te vertellen is, geniet ik het meest. Ook het afgelopen weekend was weer razend druk. Eerst het huwelijk van prins Albert en prinses Charlène in Monaco met een stortvloed aan gebeurtenissen en honderden nieuwe foto’s per uur die allemaal bekeken en beoordeeld moesten worden. Naar Monaco gaan was geen optie, omdat er weinig ruimte was voor buitenlandse journalisten en het, zoals zo vaak, op tv allemaal veel beter te volgen was.

Maar zondag stapten we wél op het vliegtuig naar Italië. Op maandag vond daar namelijk de jaarlijkse fotosessie met het kroonprinselijk gezin plaats. Ook zo’n gebeurtenis die je als blad niet wilt missen. Bovendien is er bij die gelegenheid altijd de mogelijkheid om de prins en de prinses te spreken en dat gebeurt niet zo vaak. Máxima en Willem-Alexander oogden ontspannen, al vertelden ze dat ze echt aan vakantie toe waren. De koningin liep ontspannen rond en probeerde zelf ook een aantal foto’s van haar zoon, schoondochter en kleinkinderen te maken. Maar – heel attent – ze deed haar best de fotografen daarbij niet in de weg te lopen. Eigenlijk is het jammer dat twee prachtige evenementen zo kort na elkaar plaatsvinden. Want daardoor moeten we op de redactie keuzes maken en kunnen we niet alles wat we mooi vinden publiceren, omdat zowel het huwelijk van prins Albert als de fotosessie in Tavarnelle veel ruimte opslokken in dit nummer. Ik hoop dat u tevreden bent met beide reportages en vanaf deze plek een klein verzoek aan de diverse vorstenhuizen van Europa: Probeer de agenda’s een beetje op elkaar af te stemmen, zodat we het hele jaar door leuke evenementen hebben en niet allemaal op een kluitje. Maar of men zal luisteren?