Column Marcvanderlinden

Wat een week!

Het moment waarop ik vorige week hoorde dat de koningin een toespraak zou houden, zal ik van mijn levensdagen niet meer vergeten. Ik stond bij de vormgeving waar we de laatste pagina’s van de nieuwe Weekend stonden te bekijken. Op de voorpagina hadden we een prachtige foto van prinses Máxima, met daarbij het verhaal dat Beatrix in Singapore nog had gezegd dat ze op Koninginnedag 2013 gewoon volgens planning naar Amstelveen en De Rijp zou gaan. De koningin had het me zelf verteld en wat is nou een betere bron dan Hare Majesteit zelf? Drie dagen later bleek ze dus hele andere plannen te hebben.

Op de redactie was er meteen de grootst mogelijke paniek. Want als om zes uur de laatste pagina bij de drukker moet zijn, hoe verander je dan een heel nummer in amper een uur tijd? Drukkerij gebeld, uitstel gekregen en meteen hard aan het werk. Ondertussen rinkelde de telefoon onophoudelijk. Ik weet niet wie er allemaal belde om een reactie van mij op de troonsafstand te krijgen, maar meer dan: ’Sorry, geen tijd’ kon ik niet uitbrengen.

Die nacht, toen Weekend uiteindelijk naar de drukker was, kon ik nauwelijks slapen van alle adrenaline in mijn lijf. Ik lag te denken aan 1980 toen ik, thuis op de bank in Vught, naar de toespraak van koningin Juliana zat te kijken. We vonden het toen maar vreemd om ineens Beatrix als koningin te krijgen. Juliana voelde zo vertrouwd. Maar in de loop der jaren groeide de band met Beatrix en ik had de eer vele malen aan haar te worden voorgesteld. Ze was altijd hartelijk, al zal ze het ongetwijfeld niet altijd eens zijn geweest met wat ik schreef over haar en haar familie. Ik ga haar missen, maar tegelijkertijd kan ik ook niet ontkennen dat ik het spannend vind dat we nu een koning en een koningin krijgen, die het ook weer op hun eigen manier gaan doen.

Er komen drukke maanden aan. In de afgelopen week kreeg ik daarvan al vast een voorproefje. Vijf dagen achter elkaar aanschuiven bij RTL Boulevard, te gast bij Studio Max Live, een half uur op de Arabische zender Al Jazeera, ’s ochtends vroeg in Goodmorning op de Ierse televisie en een interviewtje bij de BBC. En dat moet dan allemaal tussen mijn belangrijkste werk door: het maken van de tijdschriften Weekend en Royalty.

Begrijp me goed: ik klaag niet, hoor. Als je van Royalty je beroep hebt gemaakt, dan zijn dit soort momenten de krenten in de pap. Hoe vaak maak je nou een troonswisseling mee als journalist? Als Willem-Alexander net als zijn moeder ruim dertig op de troon blijft, dan ben ik zelf de zeventig al ruimschoots gepasseerd op het moment dat we koningin Catharina-Amalia krijgen. Misschien werk ik dan nog. Ik hoop het zelfs een beetje, want ik houd erg van mijn werk. En wat zal ik dan mooie verhalen kunnen vertellen! Immers: ik heb dan koningin Juliana, koningin Beatrix en koning Willem-Alexander óók nog meegemaakt…

Ik weet het… ik draaf door. Komt een beetje door de drukke week!

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen