Wat een jaar!

Deze week vieren we onze eerste Koningsdag. Het is nog even wennen. En dat het dit jaar op 26 april wordt gevierd, in plaats van 27 april - de verjaardag van de koning, helpt ook al niet mee. Koninginnedag voelt nog als een feestje, Koningsdag nóg niet. Maar dat gaat ongetwijfeld veranderen. Op 30 april staan we natuurlijk stil bij het feit dat het precies een jaar geleden is dat we een nieuwe koning kregen.

Daar vindt men dat er lering getrokken moet worden uit de fouten die er rond beide kwesties zijn gemaakt. Maar als we het over een echt dieptepunt hebben dan gaat het natuurlijk over Koninginnedag 2009. Ik was zelf getuige van het drama waarbij 7 toeschouwers de dood vonden en vele levens werden verwoest. Voor al die slachtoffers zullen de ’feestdagen’ heel moeilijk zijn en ik vraag u dan ook om, met mij, stil te staan bij het verdriet en de ellende waarin die mensen zijn terecht gekomen. In Apeldoorn wordt al gewerkt al een mooi monument – met ballonnen zo heb ik me laten vertellen – dat op 29 april in het bijzijn van de koninklijke familie zal worden onthuld. En op 30 april hoop ik dat Koninginnedag weer als vanouds zal zijn. Misschien moet dat wel bewust extra feestelijk zijn om te laten zien dat we door een groot drama nog meer van de mooie momenten moeten genieten. Ik zal er in elk geval weer bij zijn.

Er zijn in het nieuwe jaar ook zaken om naar uit te kijken. Persoonlijk verheug ik me op de huwelijken van prinses Victoria van Zweden en dat van prins Carlos de Bourbon de Parme. En ik verwacht ook dat ik een langlopende weddenschap zal verliezen. Jaren geleden wedde ik met iemand aan het Hof dat Beatrix op 30 april 2010 zou aftreden ten gunste van haar oudste zoon. We zetten er toen een paar mooie flessen champagne op. Maar inmiddels kan ik me niet meer voorstellen dat de troonswisseling al dit jaar gaat komen. Ik kan vele redenen opnoemen waarom het beter zou zijn om nog even te wachten en ik sta daarin niet alleen. Maar het is uiteindelijk aan koningin Beatrix. Ook voor haar is 2009 een heel zwaar jaar geweest. De aanslag op haar en haar familie, met zoveel onschuldige slachtoffers, heeft een zware wissel getrokken op onze koningin. En ook de kritiek op haar zoon, de kosten van de monarchie en de privileges van haar familieleden heeft ze zich zeer aangetrokken. Genoeg redenen dus, zou je zeggen, om na al die zware jaren voor rust te kiezen. Maar ik denk dat onze koningin anders in elkaar zit. Ze wil nu juist doorgaan om de monarchie in rustiger vaarwater te brengen en dán pas plaats te maken voor koning Willem IV.

Of het echt zo loopt? We zullen het zien, in het komende jaar. Ik wens u mooie feestdagen toe en het allerbeste voor 2010.