Wanneer grijpt Filip in?

Het huwelijk van prins Amedeo van België heeft de vraag opgeroepen over hoe koning Filip en de Belgische regering ervoor gaan zorgen dat de titels van de leden van het koninklijk huis exclusief blijven. Op dit moment heeft België drie koninginnen (Mathilde, Paola, Fabiola), twee koningen (Filip en Albert), twaalf prinsessen en acht prinsen.

Van die prinsen zijn er zes kleinzoons van koning Albert. Zij hebben allemaal de titel Prins van België, met het predikaat Koninklijke Hoogheid. Zij kunnen vooralsnog alle zes hun titel doorgeven aan hun kinderen. Ook de kinderen van de huidige troonopvolgster prinses Elisabeth zullen die titel krijgen. Als ze gemiddeld allemaal drie kinderen krijgen, komen er in de volgende generatie weer 21 prinsen en prinsessen bij…

Men kan zich afvragen of dat goed is voor een monarchie in de 21ste eeuw. In de meeste andere monarchieën wordt er alles aan gedaan om de titel prins of prinses exclusief te houden en verbonden aan de directe lijn van het koningschap. Om die reden zijn de kinderen van wijlen prins Friso en prins Constantijn geen prinsen en prinsessen, maar graaf of gravin. Dat is een moeilijk maar moedig besluit geweest.

Juist in deze tijd moeten leden van een koninklijke familie hun eigen brood verdienen en daartoe ook de kans krijgen. Een prinsentitel kan weliswaar deuren openen, maar het heeft ook nadelen. En aangezien de kinderen van Friso en Constantijn grotendeels buiten beeld opgroeien, past een wat minder opvallende titel. Als Amalia straks kinderen krijgt, zullen het weer prinsjes of prinsesjes zijn. Maar de kinderen van haar zusjes krijgen geen titel, tenzij Alexia of Ariane trouwt met een man die zelf een titel heeft.

In Engeland is eenzelfde beweging te constateren. De kinderen van Elizabeth's zoon Edward zijn geen prins en prinses, ook al hebben ze wettelijk gezien wel recht op die titel. Voor België zal ook een oplossing gevonden gaan worden. Eigenlijk heeft men al te lang gewacht, want Amedeo en zijn Lili zullen ongetwijfeld snel met het stichten van een gezin beginnen. Hun kindje wordt dan automatisch Prins of Prinses van België en daarmee is een precedent geschapen. Een titel afnemen is moeilijk en bepaald niet chic. En het zorgt voor gekrakeel. Dat was er al toen koning Boudewijn in 1991 besloot de kinderen van zijn nichtje Astrid de titel Prins of Prinses van België te verlenen. Astrid's jongere broer Laurent zakte daardoor in één klap van plaats drie in de lijn van troonopvolging naar plaats zes. En dat was het begin van veel ellende…