Waarom wordt entertainment genegeerd?

Ik was uitgenodigd voor de première van Was Getekend, Annie M.G. Schmidt, de musical naar het boek van Annejet van der Zijl over het leven van de beroemde schrijfster, die afgelopen week plaatsvond. De gastenlijst was indrukwekkend en ik prees me dus gelukkig dat ik tot dat selecte gezelschap mocht behoren.

De voorstelling was prachtig: álle beroemde liedjes van Annie M.G. Schmidt, maar in een nieuw jasje. Veel lachen en ook de nodige ontroering. Het team van Stage Entertainment heeft weer een pareltje afgeleverd.

Dit van oorsprong oer-Hollandse bedrijf is inmiddels wereldwijd een grote naam. Net als Talpa, dat door John de Mol is opgezet en wereldwijd televisiehits produceert. Nederland is een land waar de entertainmentindustrie van overal ter wereld goed naar kijkt, want hier komen successen vandaan.

Maar deze column gaat toch eigenlijk altijd over koninklijke zaken?, denkt u nu wellicht. Ja, en in dit geval over het gebrek van koninklijke belangstelling voor deze sector, die al zoveel exportproducten heeft opgeleverd, naast door en door Nederlandse producties, die ook nog eens zonder overheidssubsidie worden geproduceerd. Ik snap echt niet dat de koning en de koningin sinds de inhuldiging niet naar één première van een oer-Hollandse productie als bijvoorbeeld Was Getekend, Annie M.G. Schmidt zijn gekomen.

Waarom komt koningin Máxima niet jaarlijks naar de uitreiking van de Televizier-Ring of de Gouden Kalveren? In het Verenigd Koninkrijk zitten prins William en zijn echtgenote wel elk jaar bij de uitreiking van de BAFTA Awards tussen de film- en tv-sterren van het land. En prins Charles en zijn Camilla wonen ieder jaar een Royal Performance bij waar het beste en nieuwste op theatergebied wordt gepresenteerd. Zelfs de Belgische koning Filip, toch bepaalt niet de vlotste, nam met zijn echtgenote een kijkje bij Tomorrowland, het grootste dancefestival van zijn land.

Waar ballet, klassieke muziek en opera op de warme belangstelling van de Oranjes kunnen rekenen, worden nationale artiesten en de vele vrije theater- en televisieproducenten stelselmatig genegeerd. Begrijp me goed: de koning en koningin hoeven echt niet elk jaar verkleed de polonaise mee te lopen bij een concert van de Toppers. Maar interesse tonen in de entertainmentwereld die heel veel Nederlanders aanspreekt, hoort wel bij het takenpakket lijkt me.

GTST vierde bijvoorbeeld haar 25-jarig bestaan en dat was een mooie gelegenheid geweest voor wat koninklijke belangstelling. Zo ging de Engelse koningin naar de set van Eastenders toen die serie 25 jaar bestond. Ze kroop zelfs achter de bar van de Queen Vic, de pub die in de serie een centrale rol speelt. Voor de makers was het een onvergetelijk moment, net als voor de miljoenen kijkers van de serie die hun soap ineens koninklijke goedkeuring zagen krijgen. Het wordt dus hoog tijd dat koning Willem-Alexander eens een biertje gaat tappen in De Rozenboom, het café van GTST… 

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen