Column Marcvanderlinden

Waar is het geld van Albert II?

De Belgische koning is miljardair, zo viel onlangs in de Nederlandse kranten te lezen. De reden voor dit bericht was een nieuw boek met als titel Het Verloren Geld Van De Coburgs. De auteur, Thierry Debels, baseert zijn cijfers op de historische aandelen van het koningshuis bij de Generale Maatschappij, dat is opgegaan in het huidige Suez-Tractebel.

Het privévermogen van de Belgische koning Albert II zou volgens hem daardoor een veelvoud zijn van de 12,4 miljoen euro die hij al jarenlang bij de belasting opgeeft. Volgens Debels bezit de Belgische koning tachtig maal meer dan het opgegeven bedrag en is hij dus miljardair. Het Belgische hof ontkende de berichten meteen, maar Thierry Debels voegde er aan toe dat zijn berekening nog maar een voorzichtige schatting is. Wie heeft er nu gelijk? Dat is moeilijk te zeggen, want de koninklijke families geven natuurlijk liever geen inzage in hun rijkdom. En daardoor hebben ze de schijn tegen. Maar in het geval van Albert denk ik toch dat de familie bepaald niet zo rijk is als nu wordt gesuggereerd. Wie de Belgische koninklijke familie een beetje volgt hoeft niet veel moeite te doen om dat vast te stellen.Want zou prins Laurent echt voortdurend in geldnood verkeren als zijn vader miljardair zou zijn? En waarom werden na de dood van prinses Lilian, de tweede vrouw van koning Leopold III, bijna al haar spullen geveild?

Dat doe je niet als je zwemt in het geld. Wat extra wrang is, is dat de Belgische royals wel de rijkste koninklijke familie hadden kunnen zijn. Koning Leopold II was een van de rijkste mannen van zijn tijd, niet in de laatste plaats doordat het enorme Afrikaanse land Congo, met al haar bodemschatten, zijn privé-eigendom was. Maar de koning liet zijn gehele erfenis, waaronder ook verschillende gebouwen en kastelen in zijn eigen land, na aan België. De Koninklijke Schenking heet dat sindsdien en deze wordt als een autonome stichting bestuurd, dus zonder bemoeienis van de huidige royals. De koning stelde wel drie voorwaarden. De gronden en gebouwen mochten nooit verkocht worden, sommige kastelen en terreinen moesten hun oorspronkelijke functie en uitzicht bewaren en een aantal moest ter beschikking staan van zijn opvolgers. Daardoor kunnen de meeste leden van de Belgische koninklijke familie nog steeds in prachtige paleizen en kastelen wonen en zal er straks voor de jongere generatie ook gemakkelijk een groot huis te vinden zijn. Maar het is geen bezit. De grote aandelenportefeuille die Leopold II bezat is ook niet verdeeld onder zijn nakomelingen. De wat zonderlinge koning leefde in onmin met het grootste deel van zijn familie en geruchten dat hij veel geld aan zijn minnaressen naliet vind ik persoonlijk betrouwbaarder klinken dan dat Albert II nu miljardair zou zijn dankzij zijn verre voorganger. Net als onze koningin Beatrix ergert de Belgische vorst zich enorm aan alle geruchten over vermeende rijkdom. Maar dat is maar op één manier op te lossen: gooi de boekhouding open, zodat voor eens en voor altijd vastgesteld kan worden hoe rijk ze wel, of niet, zijn.