Voor altijd verbonden met Lech

Het fotomoment van de koninklijke familie in Lech zit erop, het Oostenrijkse wintersportoord heeft de jaarlijkse gratis reclame weer binnen. Hoeveel die reclame waard is, valt moeilijk te zeggen. De Oranjes gaan al sinds 1959 naar Lech en vieren dus volgend jaar hun zestigjarig jubileum in het ski-oord. Dat is natuurlijk een aanbeveling, maar de reclame zou groter zijn als de Oranjes na al die jaren ineens naar een minder bekende, nieuwe wintersportplaats zouden gaan. Die kans is echter uitermate klein.

De koninklijke familie is dus langer verbonden aan het Oostenrijkse bergdorpje dan aan Den Haag, Baarn of Wassenaar. Willem-Alexander woont bijvoorbeeld pas sinds 2003 in De Eikenhorst en zal binnenkort met vrouw en dochters verhuizen naar Den Haag. Het gezin zal weinig verschil voelen tussen beide plaatsen; zowel hun huis in Wassenaar als paleis Huis ten Bosch ligt afgelegen en beschermd en wordt omringd door groen. Het sociale leven zal ook niet veranderen, al zal het leven in het paleis wellicht iets formeler zijn dan in de villa. De koning en de koningin zullen in beide huizen hun privégedeelte goed afschermen en er voor zorgen dat het gezinsleven in grote lijnen hetzelfde blijft. Maar dat blijft het natuurlijk niet. Amalia zal met het paleis nooit zo’n band krijgen als met Villa Eikenhorst, waar ze vanaf haar geboorte heeft gewoond. De prinses zal wellicht een paar jaar in het paleis doorbrengen, maar aangezien ze over drieënhalf jaar achttien is en dan, als alles goed gaat, al een jaar klaar is met het gymnasium, is de kans de groot dat ze tegen die tijd ergens anders woont.

Misschien gaat ze, voordat ze naar de universiteit gaat, een jaar naar het buitenland. Dat laatste lijkt mij toch een min of meer vaststaand traject voor de Prinses van Oranje. En gaat ze dan naar Leiden, zoals haar vader, grootmoeder en overgrootmoeder? Onze koning leidde een soortgelijk leven. Hij woonde in Lage Vuursche, Wales, Leiden en Wassenaar en komt straks voor zo’n 25 jaar 'terug' naar Den Haag, waar hij tussen Lage Vuursche en Wales ook enige tijd woonde. De kans is groot dat hij na zijn aftreden ’terug’ zal keren in villa Eikenhorst, of Kasteel Drakensteyn, waar hij opgroeide.

Wat daarbij een rol gaat spelen, is waar Amalia zich zal gaan vestigen. Villa Eikenhorst ligt daarbij voor de hand. Dat ligt dichtbij univer­siteitsstad Leiden, zodat Amalia er eventueel al in haar studententijd zal kunnen gaan wonen. Het nadeel is dan dat ze een 'echt' studentenleven zal missen, maar de vraag is toch al in hoeverre zo’n leven in onze huidige tijd voor haar nog mogelijk zal zijn.

Maar wat de prinses ook kiest, Lech zal een vaste waarde in haar leven blijven. Zoals prinses Beatrix in het ski-oord terechtkwam via haar ouders, zo gold dat ook voor koning Willem-Alexander en prinses Amalia. En zij zal er straks met haar partner en kinderen komen, waarbij ze Lech zal zien als een plek vol bijzondere herinneringen. Niet alleen aan fijne vakanties overigens, maar ook aan de laatste dagen met haar oom Friso, die door zijn noodlottige ski-ongeval voor altijd verbonden zal zijn met Lech. Dat waren de Oranjes al voor zijn dood, maar het trieste lot van de prins heeft de band alleen maar intenser gemaakt…

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen