Column Marcvanderlinden

Vijftig jaar vlammen

Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven vieren volgend jaar een bijzonder jubileum. Op 10 maart is het precies vijftig jaar geleden dat ze zich met elkaar verloofden. Dat was toen een hele gebeurtenis, want niet eerder had een lid van het Koninklijk Huis zich verbonden aan een gewone Nederlandse burger. Hoewel, gewoon... wie de beelden van het jonge paar nu terugziet, ziet vooral een zeer geaffecteerd pratende jongeman in een kostuum dat hem vele jaren ouder maakt.

Ik weet dat Pieter van Vollenhoven deze beelden zelf niet terug kan kijken zonder een gezicht van afgrijzen te trekken. En toegegeven, tegenwoordig komt hij – op zijn 75ste – heel wat jeugdiger over dan destijds.

Pieter en Margriet trouwden in een tijd dat prinsessen geacht werden in adellijke kring te trouwen. Er verschenen dan ook zorgelijke commentaren in de kranten, men dacht zelfs dat het einde van het Huis van Oranje in zicht was omdat het blauwe bloed zich ging vermengen met gewoon rood burgerbloed. Het is daarom een extra overwinning dat juist dit huwelijk een van de beste en gelukkigste uit de geschiedenis van het Huis van Oranje is geworden. Pieter heeft het niet gemakkelijk gehad als burger aan het hof. Er waren vele mensen tegen zijn komst, onder andere zijn schoonzus Beatrix. Ook het personeel vond het maar niks dat ze ineens een burger ten paleize hadden. Maar Pieter wist zich gesteund door zijn schoonmoeder Juliana, met wie hij een bijna duivels gevoel voor humor deelde.

Pieter baande, zonder het te weten, de weg voor de partners van zijn zonen en de zonen van zijn schoonzus Beatrix. Dat die prinsen met burgermeisjes konden trouwen, kwam mede omdat Pieter en Margriet bewezen hadden dat zo'n huwelijk niet gedoemd was te mislukken. En terwijl Pieter in de eerste jaren van zijn huwelijk nog veroordeeld was om thuis te zitten bij een gebrek aan een interessante baan, is het nu de normaalste zaak van de wereld dat prinsen en prinsessen hun eigen brood verdienen. Pieter en Margriet zijn altijd de spil van hun gezin gebleven. Ze zijn betrokken grootouders, die er niet voor terugdeinzen om, zoals onlangs nog, met de kleinkinderen te gaan kamperen. Wat ik zelf het leukst vind, is dat Pieter zijn vrouw nog altijd noemt bij het koosnaampje dat hij al in de studententijd voor Margriet gebruikte: Vlam!

Vijftig jaar samen 'vlammen' heeft dus gewerkt. 

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen